„Naujasis tryliktasis (!) Lietuvos Seimas savo veiklą pradėjo penktadienį, lapkričio 13 d. Ne veltui buvo pasigirdę pasiūlymų naują politinį sezoną Lietuvoje pradėti kitą, o ne tarptautinę „bėdų dieną“. Juk būtent bėdų pastaruoju metu mums visiems daugiau nei pakanka, – sako bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, – pabandėme pasižiūrėti, kas nutiko tiems Lietuvos verslams, kurių registravimo pažymėjimuose figūruoja skaičius „trylika“, o registravimo diena buvo penktadienis.“

Kurie metai – nelaimingiausi

Jei imsime dvidešimt paskutinių metų, skaičius „trylika“ ir penktadienis susitiko 37 kartus.

Gausiausiai „nesėkmių dienų“ išpuolė 2009, 2012 ir 2015 metais – net po tris. Mažiausiai – po vieną – 2000, 2003, 2005, 2008, 2010, 2011, 2014 ir 2016. Tad nieko nuostabaus, kad daugiausiai naujų įmonių ir buvo įregistruota „nelaimingiausiais“ metais: 2015 – 120, 2012 – 106 ir 2009 – 105. Tiesa, 2019 m. prietaro nepabijojo 119 įmonių steigėjai, o 2020 m., jei ne pandemija, galbūt būtume net viršiję 2019-ųjų pasiekimą – šiemet per dvi „nesėkmių dienas“ įsteigta 101 įmonė. Iš viso penktadieniais, tryliktą dieną, pasaulį išvydo 1288 įmonės.

Kaip rašoma pranešime, natūralu, kad daugiausiai įregistruota uždarųjų akcinių bendrovių (UAB), antros eina vis labiau populiarėjančios mažosios bendrijos, trečioje vietoje matome individualiąsias įmones.

Įdomu, kad „nemalonumų dieną“ įregistruoti net keli Lietuvos kariuomenės padaliniai, pradinė mokykla, Šakių rajono savanorių gaisrininkų draugija, medžiotojų klubas, bent keletas asociacijų, sporto ar sveikatingumo klubų, įvairių draugijų, viena religinė bendruomenė, Žemaičių partija, taip pat jau išregistruota politinė partija „Sąjunga TAIP“, Nacionalinis energetikos forumas, keletas labdaros ir paramos fondų, Lietuvos regioninių radijo stočių asociacija, Rokiškio teatras ir nemažai kitokių organizacijų.

Kas veikia, o kas – ne

Deja, iš viso gražaus pulko įmonių ir įstaigų realiai veikiančių turime kur kas mažiau. Jei remsimės Registrų centro informacija, juridinių asmenų, kurių „juridinis statusas neįregistruotas“ (t.y., įmonė juridiškai veikia), tokių priskaičiuosime 1084, tačiau jei skaičiuosime tik tas, kurios šių metų lapkričio 14 d. turėjo bent vieną darbuotoją, šis skaičius susitrauks iki 476. Tiesa, mažosios bendrijos gali veikti ir neturėdamos samdyto personalo. Tad galbūt liūdėti neverta, nes visose šiose įmonėse darbuojasi net 9128 asmenys, o didžiausia „nelaimių dieną“ registruota įstaiga Lietuvoje yra įdarbinusi net 2809 darbuotojus.

Tiesa, tai – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. Bet antroje vietoje turime tikrai komercinę įmonę su 2319 dirbančiųjų. Ir tai sėkme Lietuvos rinkoje nesiskundžianti „Lidl Lietuva“. Trečia su 778 darbuotojais liko patalpų valymu užsiimanti „Valo City“.

Natūralu, kad daugiausiai penktadieniais, tryliktą, įregistruotų įmonių deklaruoja užsiimančios didmenine (90) ir mažmenine (86) prekyba. Dideliais ar mažais kiekiais prekiaujančių verslų Lietuvoje ir šiaip gausiausia. Trečios pagal populiarumą – narystės organizacijos (78), ketvirtos – transporto firmos (61), penktos – nekilnojamo turto sektoriaus atstovės (51), šešti – statybininkai (49).

Jei imsime atskirus registravimo metus ir vertinsime tik įmones, kuriose ir šiai dienai darbuojasi bent vienas darbuotojas, bene liūdniausiai atrodys gimę 2003 m. birželio 13 d. Krutančių likę tik 6,3 proc. Tarp gimusių 2001 m. balandžio ir liepos 13 d. „gyvų“ – 14,7 proc. Iš bendros visumos neišsiskiria 2013 m. gruodžio 13 d registruotos įmonės, nors čia tryliktukų net du – iki šiol gyvuoja 34,2 proc. įregistruotų.

„Šviežesnės“ kompanijos gyvybingesnės, tačiau net tarp registruotų šiemet, kovo ir lapkričio 13 d., penktadienį, beveik 23 proc. šiandien nebeturi jokio personalo. Pranešime tikimasi, kad jis atsiras atsilaisvinus COVID19 gniaužtams.

Turtai ir skolos

„Nors registravimasis „nemalonumų dieną“ kaip ir užprogramuotų nesėkmes, tačiau tarp gimusių šią dieną 21 įmonė turi nekilnojamojo turto, o už ilgalaikį stabilumą ženklu „Crefocert STABILUS“ įvertintų kompanijų turime 16“, – konstatuoja S. Žilinskas, – ir skolingų Sodrai suskaičiavome nedaug. Bent vieną centą Sodrai buvo nesumokėjusios 129 įmonės, tačiau jei kartelę pakeltume iki 10 eurų ir daugiau – skolininkių liktų tik 107, o jei iki 1000 eurų ir daugiau – 50. Šalia „Lidl Lietuva“ bent dar 35 įmonės 2019 m. pasiekė milijono eurų ir didesnę apyvartą.

Kaip rašoma pranešime, bendra „nemalonumų dieną“ gimusių verslų sveikata vis dėlto nėra labai gera. Prie to be abejonės prisideda ir šalį kamuojanti pandemija. Nepriekaištingu ir aukštesniu nei vidutinis kreditingumu pasižymi tik dešimtadalis reitinguotų įmonių, užtat labai žemas kreditingumas ir dar prastesnė „finansinė sveikata“ nustatyta net 68,6 proc. įmonių, kurios gimė penktadienį, tryliktą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)