Nuo gegužės 24 d., priėmus karantino atlaisvinimus, viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų darbo laikas pailgėjo valanda – iki 22 val.
Tačiau painiava kyla tuomet, kai reikia suskaičiuoti, kiek asmenų gali sėdėti pries stalelio, kokie kiti reikalavimai taikomi. Viešbučio restorane galima 5-iese sėdėti be Galimybių paso, tačiau oro uoste – tik 2 asmenys prie stalelio.
„Lauke prie vieno staliuko gali sėdėti nebe du, o penki asmenys. Į vidų leidžiami tik turintieji Galimybių pasą ar jaunesni nei 16 metų. Restoranų ir kavinių viduje su Galimybių pasu prie vieno staliuko gali sėdėti ne daugiau nei 10 asmenų, išskyrus vienos šeimos ir vieno namų ūkio narius. Valgyti ar gerti stovint draudžiama. Tarp skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito turi būti nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu, o jei yra pertvaros – užtenka 1 metro atstumo“, – vardija Ekonomikos ir inovacijų ministerija.
Kas neleidžiama iki šiol: padažai, apklotai, daugkartiniai meniu
Iki šiol jokiose maitinimo įstaigose negalima tiekti maitinimo savitarnos principu, kuomet maistą įsideda patys lankytojus – išskyrus tuos atvejus, kai teikiami paruošti ir suporcijuoti maisto rinkiniai.
Negalima teikti cukraus, druskos, padažų ir kitų maisto produktų bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai.
Negali būti siūlomi apklotai lankytojams.
Negali būti naudojami daugkartinio naudojimo meniu, kuriuos liečia lankytojai. Jeigu tokie naudojami – jie turi būti dezinfekuojami po kiekvieno naudojimo;
Visais atvejais: kaukės, 2 metrų atstumai, dezinfekcija
Visais atvejais, ar būtų lankomasi viduje, ar lauke, su Galimybių pasu, ar be jo, įstaigos turi užtikrinti, kad eilėse lankytojai laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito.
Kiekvienoje kavinėje prie įėjimo lankytojams gerai matomoje vietoje turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę, apimant rankų higieną, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketą.
Turi būti sudarytos galimybės tinkamai lankytojų rankų higienai, dezinfekcijai – prie įėjimo į įstaigą, į maitinimo patalpas, ir tualetą gerai matomose vietose įstaigos turi pakabinti vartotojų ir kitų lankytojų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę.
Išėjus parūkyti pasibaigus Galimybių paso galiojimui – nebegalima grįžti
Lauke – 2 metrai atstumas tarp lankytojų, iki 5 asmenų prie stalo
Lauko kavinėse, restoranuose, ar kitose maitinimo įstaigose atvirose vietose, lankytojai maistą ir gėrimus gali vartoti tik sėdėdami prie stalų, prie vieno staliuko leidžiant sėdėti ne daugiau nei 5 asmenims, išskyrus dviejų šeimų ar dviejų namų ūkių narius;
Atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu.
Viduje – tik su Galimybių pasu, iki 10 asmenų prie stalo
Jeigu maitinimo paslaugos teikiamos vidaus patalpose, tuomet jomis gali naudotis tik asmenys, turintys Galimybių pasą. Galioja visi bendrieji reikalavimai (dėl kaukių dėvėjimo, atstumų eilėse ir pan.).
lankytojai maistą ir gėrimus vartotų tik sėdėdami prie stalų, prie vieno stalo leidžiant sėdėti ne daugiau nei 10 asmenų, išskyrus dviejų šeimų ir (ar) dviejų namų ūkių narius;
Atstumo reikalavimai analogiški, kaip ir lauko kavinių atveju.
„Atstumas tarp stalų būtų toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu. Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu“, – rašoma sprendime.
Viešbutyje – pagal išankstinę registraciją, iki 5 arba iki 10 asmenų prie stalo
Apsistojus viešbutyje ar kitokioje apgyvendinimo įstaigoje, administracija privalo užtikrinti, kad maitinimo paslaugos įstaigos teritorijoje ar patalpose būtų teikiamos lankytojams pagal išankstinę registraciją – valdant srautus.
Galioja analogiškas reikalavimas dėl 2 metrų atstumų eilėse, kaukių dėvėjimo, informacijos apie higieną pateikimo.
Atstumai tarp stalų – analogiški kaip ir kavinėms ar restoranams lauke ar viduje. Atstumas tarp stalų turi būti toks, kad prie skirtingų stalų sėdinčius lankytojus skirtų bent 2 metrai, nebent yra pertvaros – tuomet pakanka 1 metro.
„Svarbu pažymėti, kad pasinaudoti apgyvendinimo paslaugomis vienai šeimai Galimybių pasas nėra būtinas, taip pat apgyvendinimo paslaugas teikiančių įstaigų patalpose gali būti teikiamos maitinimo paslaugos paslaugų gavėjams be Galimybių paso. Galimybių pasas reikalingas tik tuo atveju, jei viename kambaryje bus apgyvendinami ne tik tos pačios šeimos nariai“, – taisykles paaiškino EIM.
Oro, jūrų uostų terminale – 2 asmenys prie staliuko
Oro ir jūrų uostų terminaluose veikiančios kavinės ar restoranai turi užtikrinti analogiškus reikalvimus dėl atstumų, ar apsaugos priemonių.
Tačiau čia prie vieno staliuko gali sėdėti ne daugiau nei du asmenys, išskyrus vieną šeimą, ar namų ūkį.
Kai maistas teikiamas išsinešimui – 2 metrai tarp lankytojų.
Visos kavinės, restoranai, barai, naktiniai klubai ar pasilinksminimo vietos, gali tiekti maistą išsinešti arba pristatyti jį kitais būdais.
Tačiau privalu užtikrinti, kad lankytojai, perkantys maistą išsinešimui, eilėse prie kasos laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito.
Taikomi visi standartiniai reikalavimai – užeiti gali tik asmenys su priglundančiomis kaukėmis ir pan.
Darbuotojams negalimi socialiniai kontaktai – turi dažniau valyti ir dezinfekuoti
Įstaigos privalo privalo užtikrinti inventoriaus, pvz., kėdžių ar stalų, pertvarų, patalpų valymą ir dezinfekciją, remiantis atskiromis rekomendacijomis.
Dažniau nei įprasta turi būti valomi dažnai liečiami paviršiai: sanitariniai mazgai, kriauklės, durų rankenos, bankų kortelių skaitytuvai ir pan.
Dirbti gali tik darbuotojai, neturintys kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimo požymių. Darbuotojų sveikata turi būti nuolat stebima: turi būti sudarytos sąlygos matuoti temperatūrą tik atvykus į darbą, turintiesiems susirgimų požymių reikia rekomenduoti konsultuotis Karštąja koronaviruso linija 1808. Jei iš darbuotojo gauta informacija apie COVID-19 ligą, reikia informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, bendradarbiauti nustatant sąlytį turėjusius asmenis.
Personalas visose erdvėse, tiek lauke, tiek viduje, privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, turi vengti nebūtino socialinio kontakto ir laikytis griežtos rankų higienos: reguliariai plauti rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuoti, vengti rankomis liesti veidą ir pan.
Įstaigos turi užtikrinti, kad darbuotojų rankų higiena būtų atliekama: prieš pradedant darbą, prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą, prieš tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kt. termiškai neapdorotą maistą, prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines, sutvarkius atliekas, pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus, tvarkius lankytojų naudotus indus, pasinaudojus tualetu, pavalgius, parūkius, nusičiaudėjus, išsipūtus nosį.
Indai ir įrankiai turi būti plaunami ne mažesnėje nei 60 laipsnių Celsijaus temperatūroje, arba naudojant tinkamas priemones, užtikrinančias jų švarą ir saugą.
Patalpos turi būti reguliariai vėdinamos.
Tualete turi būti skysto muilo, prireikus, rankų dezinfekcijos priemonių ir rankų nusausinimo priemonių – nerekomenduojami daugkartinio naudojimo rankšluoščiai.