Baltarusių portalas Tyt.by nusprendė kūrybiškai pažiūrėti į prezidento pasiūlymą – pabandė išleisti 100 dol. vietos Lietuvoje.

Lietuva Baltarusijoje – sava. Ir ne viena, kaip Lietuvoje, o net penkios. Apie kaimą Molodečno rajone yra netgi straipsnis Vikipedijoje.

Tut.by korespondentas Olegas Anufrienka nusprendė padaryti indėlį į tėvynės ekonomiką ir su 100 dolerių kišenėje patraukė į vieną iš Baltarusijos Lietuvų. Užduotis – pirkti ne importines, o vietines prekes.

Lietuvos kaime – tik viena gatvė ir ta pati be pavadinimo. Nusprendėme pasivaikščioti. Prie 62-o namo sutikome Galiną Ivanovną. Nors gyvena tik iš pensijos, buitimi moteris nesiskundė.

„Jaunystėje ir pati, norėdama papildomai užsidirbti, važiuodavau į Lietuvą (į šalį) pardavinėti sviesto. Pas mus pirkdavau pigiai, o ten dvigubai brangiau parduodavau. Paskui čia veždavausi dešros, saldumynų, kokių nors drabužių, to, ko pas mus nebuvo, – atsiminė moteris. – Tada tarp mūsų šalių nebuvo nei sienų, nei vizų. Autobusas į Vilnių važiuodavo tiesiai per mūsų kaimą. Tik valanda–pusantros kelio. Ryte išvažiuoji, vakare grįžti. Pas mus daugelis taip uždarbiaudavo.”

Anot Galinos Ivanovnos, šiuo metu iš jos kaimo į užsienį važinėja vos pora žmonių – automobilių perpardavinėtojai. Jie gyvena pasiturimai, tai kelia kaimynams pavydą ir neapykantą. Apie muito mokestį išvykstantiems į užsienį moteris nieko negirdėjo, be to, ši problema jos per daug nejaudina.

„Tiesiog jau seniai niekas nebevažiuoja apsipirkti į Vilnių. Ten viskas brangu, kaime tiek neuždirbsi. O šiandien produktų ir vietos parduotuvėje pakanka. Drabužių nusipirkti jaunimas – į Molodečną, senukai – į Berezinskoje. Tai kaimyninis kaimas, ten antradieniais ir penktadieniais atvyksta prekybininkai prekiauti”, - pasakojo moteris.

Žurnalistas patraukia į vietos parduotuvę, kuri iš išorės primena eilinę kaimo trobą. Ant prekystalių – dviejų rūšių dešra, dešrelės, dešrelės natūraliame apvalkale, pienas, kiaušiniai, kruopos, makaronai.

„Pasirinkimas pas mus gana didelis, vietiniai nesiskundžia. Ir mėsos produktų, ir pieno produktų, ir bakalėja yra, – pasakoja pardavėja. – Būtiniausių namų ūkio prekių: muilo, dantų pastos, skalbimo miltelių.”

Papietauti Lietuvoje nėra kur. Čia nėra paklausos viešojo maitinimo įstaigoms, todėl ir pasiūlymų nėra.

„Važiuokite į Berezinskoje, ten yra kavinė, – pataria vietos gyventojas Leonidas Metvejevičius. – Pas mus Lietuvoje tik maisto produktų parduotuvė. Rimtesnių pirkinių reikia važiuoti į kaimyninį kaimą.”

Iki Berezinskojė – dvi minutės kelio. Čia šalia privačių namų yra ir daugiaaukščių. Beveik prie įvažiavimo stovi namas, kuriame - parduotuvėle „Drabužiai iš Europos“, o už jo – turgus. Čia už 100 dolerių galima apsirengti nuo galvos iki kojų. Kojinės – 5 tūkst. Baltarusijos rublių (1,39 Lt), trumpikės – 10 tūkst. Baltarusijos rublių (2,78 Lt).

Vietos parduotuvėje – didesnis pasirinkimas nei Lietuvoje. Be standartinių produktų čia galima nusipirkti rusišką garpuodį ar kinišką virtuvės kombainą už 500 tūkst. rublių (139,20 Lt). To paties gamintojo lygintuvas – perpus pigesnis. 32 colių skersmens plokščiaekranis televizorius kainuoja beveik 4 mln. rublių (1 114 Lt). Jam pirkėjo kol kas neatsirado. Na, o turimų 100 dolerių irgi nepakaktų.

Paskutinė viltis išleisti pinigus – vietinė kavinė. Dieną ji – užkandinė, vakare – baras. Užeiname. Iš dešimties staliukų užimtas tik vienas. Vietos darbininkai gurkšnoja alų, aptaria kasdienes problemas. Tikriausiai ne muito mokestį.

Nusprendžiame nepietauti, apsiriboti arbatos iš pakelio puodeliu ir dviem kavos „Trys 1-ame“ puodeliais. Mūsų sąskaita - 9 tūkst. rublių (apie 2 Lt). Beje, kavinėje, kaip ir visur Lietuvoje ir apylinkėse, galima atsiskaityti banko kortele.

Barmenė kilusi iš Ašmenos – dar arčiau Lietuvos Respublikos. Į užsienį mergina nevyksta, niekaip negali gauti vizos. Tiesa, pažįstami ir kaimynai kas savaitę važiuoja apsipirkti į Lietuvos Respubliką.

Išgėrę kavą nusprendėme atsisveikinti ir vykti namo. Tegu tėvynės ekonomikos savo 100 dolerių nepagerinome, įvykdėme kitą svarbią valstybės programą – „Ekonomika ir taupumas“. Juk net ir apžiūrėjus įžymias vietas ir prekybos bei pramogų objektus, pinigų taip ir neišleidome.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)