Spalį, lyginant su rugsėju, jos padidėjo 0,5 proc. Panašus mėnesinis prieaugis užfiksuotas ir rugsėjį – tada jis sudarė 0,6 proc.

Labiausiai padidėjo avalynės, drabužių, daržovių, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių prekių kainos.

Tuo pat metu sumažėjo keleivių vežimo oro transportu paslaugų, šilumos energijos, atostogų išvykų paslaugų, ir vaisių kainos. Statistikos departamentas taip pat pažymi, kad nors prekių kainos padidėjo 0,8 proc., paslaugų – sumažėjo 0,4 proc.

Pomidorai brango trečdaliu

Spalį iš 100 stebimų pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 54 prekių ir paslaugų kainos padidėjo, 32 – sumažėjo, 14 – nepasikeitė.

Spalį stebėti dideli daržovių ir vaisių kainų pokyčiai: pabrango pomidorai – 38,2 proc., žaliosios vynuogės – 10,3, svogūnai – 3,9, baltagūžiai kopūstai – 2,8, bananai – 1,6 proc., o atpigo obuoliai – 9,9 proc., burokėliai – 4,5, bulvės – 3,1, apelsinai – 2,1 proc.

Iš kitų prekių daugiausia pabrango suskystintos automobilinės dujos – 6,3 proc., vienkartinės nosinaitės – 5,3, aukščiausios rūšies šaltai rūkytos dešros – 4,6, šokoladu glaistyti saldainiai – 3,7, vištų kiaušiniai – 3,4, šokoladu glaistytas vanilinis varškės sūrelis – 3,2, majonezas be priedų – 3 proc., o atpigo sausainiai iš kvietinių miltų pakeliuose – 5,4 proc., dantų pasta – 4,4, tualetinis popierius – 3,9, karštai rūkyta nugarinė be kaulo – 3,3, apelsinų sultys – 2,8, malta natūrali kava vakuuminėje pakuotėje, Gouda tipo fermentinis sūris ir gyvas karpis – po 2,6 proc.

Nauja rudens kolekcija

Garderobą atsinaujinti norintys gyventojai taip pat turėjo pastebėti pakilusias kainas drabužių parduotuvėse.

Kaip pastebi Statistikos departamentas, dėl naujų rudens sezono kolekcijų pabrango įvairūs aprangos gaminiai ir reikmenys – 9,9 proc., avalynė – 7,8, bei drabužiai – 3,2 proc.

Taip pat pabrango dviračiai – 6,7 proc., apšvietimo įranga – 5,1, maisto gaminimo prietaisai – 3,9, valymo ir priežiūros priemonės – 2,2, valymo įranga ir gėlės – po 2,1, vynas – 1,9 proc., o atpigo produktai gyvūnams augintiniams – 4,2 proc., variklio tepalas – 3,4, smulkūs įrankiai ir įvairūs reikmenys – 2,6, laikrodžiai – 2,2, asmens higienos reikmenys – 0,8, sporto prekės – 0,7 proc.

Kas bus toliau – nesutaria

Antradienį ekonomikos apžvalgą pristatinėjęs „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis prognozavo, kad kitais metais infliacija Lietuvoje sieks 2,5 proc., o 2017 metais paspartės iki 3 proc.

„Swedbank“ banko analitikų manymu, didžiausią įtaką kainų augimui turės ne prekių brangimas, o dėl didėjančių atlyginimų ir toliau brangstančios paslaugos.

Tuo metu SEB banko ekspertai kitąmet prognozuoja viso labo 0,3 proc. infliaciją. SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda tokį augimą anksčiau yra apibūdinęs kaip saikingą infliaciją.

Jis aiškino, kad kainos iš tiesų gali pradėti augti dėl greičiausiai augsiančių naftos kainų, tačiau prielaidų staigiam prekių ir paslaugų pabrangimui nėra dėl viso pasaulio ekonomikos padėties, kuri vis dar kapanojasi iš lėto augimo spąstų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (394)