„Mes paprašėme verslininkų kainas dviem valiutomis skelbti ilgesnį laiką. Kai kurie prekybininkai apklausė savo klientus, kiti priėmė sprendimus vadovaudamiesi savo nuožiūra, tad, matyt, bus įvairovės. Vieni prekybininkai dvigubas kainas savanoriškai skelbs ilgiau, kai kurie gal jų atsisakys“, - kalbėjo Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso tarybos narys Kęstutis Kupšys.

Paklaustas, kodėl su tokiu prašymu į verslininkus buvo kreiptasi, jis paaiškina, kad gyventojai patiria sunkumų pinigus skaičiuodami tik eurais.

Kęstutis Kupšys
„Yra žmonių, kuriems perėjimas prie euro yra skausmingas. Turime ir latvių patirties, kurie yra pastebėję, kad nutraukus kainų skelbimą dviem valiutomis, jie pajuto, kad pusmetis buvo per trumpas laikotarpis. Mums buvo pasiūlyta siekti ilgesnio kainų dviem valiutomis nurodymo“, - teigė K. Kupšys.

Pašnekovas sako, kad kainų skelbimas dviem valiutomis yra ir saugiklis, kuris leidžia išvengti kainų eurais apvalinimo į didesnę pusę, dėl to taip pat yra naudingas pirkėjams.

Tačiau įpareigojimo verslui po liepos 1 d. kainas skelbti litais ir eurais nėra – taip planuojantys elgtis prekybininkai iniciatyvos imasi savanoriškai.

Verslas: vieningo sprendimo nebus

Lietuvos prekybos įmonių asociacija vadovas Laurynas Vilimas DELFI pasakojo, kad prekybininkai šiemet po pirmojo ketvirčio ėmė vertinti, kaip vartotojai jaučiasi mokėdami eurais.

„Kai kurie prekybininkai atliko apklausas, ar jų pirkėjai dvigubas kainas norės matyti ir po liepos 1 d. Kiek žinau, pagal tai įmonės ir priima sprendimus: dalis vartotojų norėjo ilgiau matyti dvigubas kainas, todėl didžioji dalis paliks bent jau pagrindinių prekių dvigubas kainas“, - dėstė jis.

Asociacijos vadovas paaiškina, kad kai kurie prekybininkai dvigubas etiketes pasirinko keisti pamažu: kai bus pagamintos naujos etiketės tik eurais, tada dvigubų bus atsisakyta.

„Per kelias dienas pakeisti visas etiketes yra techniškai sudėtinga ir brangu, tad niekas to nedarys, nors įstatymas ir leidžia atsisakyti dvigubo kainų skelbimo nuo liepos. Maistas yra gana apivarti prekė, bet kalbant apie drabužius ar avalynę, gali būti, kad su naujomis kolekcijomis pasirodys ir naujos etiketės tik eurais“, - teigė L. Vilimas.

Pasak jo, sakyti, kad dauguma prekybos vietų iki šių metų pabaigos skelbs dvigubas kainas, negalima.

„Manau, metų pabaigoje įvyks lūžis, kai didžioji dalis kainų bus nurodoma tik eurais, nors neatmesčiau tikimybės, kad mažesnės parduotuvės nuošalesnėse vietose kainas eurais ir litais skelbs ir kitąmet, - mano L. Vilimas. - Tačiau, reikia nepamiršti: yra vartotojų, kuriems kainų nurodymas dviem valiutomis nepatinka, nes dabar atsiskaitoma tik eurais ir tai įneša sumaišties į jų skaičiavimus.“

Prekybos tinklai elgsis skirtingai

Skirtingų sprendimų įvairovę atspindi šalies prekybos tinklų planai, kaip kainas skelbti nuo liepos.

Giedrė Bielskytė
„Mes savo pirkėjams dvigubas kainas rodysime iki metų pabaigos, nes juos apklausėme ir 65 proc. pasakė, kad etiketėse norėtų matyti dvigubas kainas. Mes atsižvelgėme į jų nuomonę ir iki metų pabaigos visas kainas nurodysime dviem valiutomis“, - komentavo prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Kitą nuomonę pristatė prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

„Mes nepratęsėme kainų rodymo dviem valiutomis, bet po liepos 1 d. etiketės su dvigubomis kainomis išliks tol, kol reikės jas keisti, dėl, pavyzdžiui, pasikeitusių kainų. Mes tokį sprendimą priėmėme, nes tokia yra realybė: Lietuvoje įvesta nauja valiuta. Kuo greičiau žmonės prie tikrovės pripras ir pradės skaičiuoti eurais, tuo, manome, bus geriau. Be to, mes nesulaukėme iš savo pirkėjų aktyvių prašymų kainas dviem valiutomis skelbti ilgiau“, - kalbėjo jis.

Parduotuvių tinklą vienijančios „Maxima Lt“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė pasakojo, kad kainų etiketės, paliekant jose tik eurus, prekybininkas keis etapais. Tačiau pokyčiai prasidės ne iš karto.

Renata Saulytė
„Parduotuvėse kainos etiketėse bus keičiamos ir nurodomos viena valiuta - eurais nuo šių metų rudens, - sakė R. Saulytė. - Nuo liepos „Maxima“ parduotuvėse pagal naują tvarką bus žymimos pramonės prekės: prekės, kurios jau bus suženklintos viena valiuta - euru - papildomai nebebus žymimos litais. Taip rudeniop pamažu pereisime prie visų kainų nurodymo tik eurais.“

Pasak jos, pirmiausiai bus pakeistos prekių, kurioms taikomos nuolaidos ir akcijos, kainos. Visas etiketes, paliekant juose tik kainas eurais, planuojama pakeisti iki metų pabaigos.

Prekybos tinklą „Iki“ valdanti bendrovė „Palink“ kainas dviem valiutomis planuoja nurodyti iki rugpjūčio. Tačiau kaip elgsis po to, dar nėra nusprendusi.

„Tolimesnį sprendimą lems pirkėjų poreikiai. Kaip jiems bus patogiau, taip ir darysime, - rašoma bendrovės komentare. - Jeigu matysime, kad mūsų pirkėjams vis dar patogiau kainas matyti ir litais, pratęsime kainų ženklinimą dviem valiutomis ilgiau. Stebėsime pirkėjų poreikius, situaciją rinkoje ir, atsižvelgdami į tai, kaip geriau ir patogiau mūsų pirkėjams, svarstysime, ką daryti toliau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (377)