„Žinoma, nuotoliniu būdu įmanoma dirbti ir vidury miško, svarbu, kad būtų interneto ir telefono ryšys. O kaimo turizmo sodybos tokią galimybę suteikia. Tačiau klystume manydami, kad ši veiklos sritis išvengė nuostolių“, – sako Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė dr. Agnė Vaitkuvienė.

Karantinas, jos teigimu, kaimo turizmo sodybas paveikė dvejopai. Palyginti gerai laikosi kaimo turizmo sodybos, turinčios atskirus kelių kambarių su virtuvėmis nakvynės namelius, pritaikytus ilgesnio termino poilsiui. Tokios sodybos iš esmės net nepajautė karantino poveikio. Dalis jų net sulaukė didesnio susidomėjimo, nes kai kurie miestiečiai nusprendė karantino laiką ar bent jo dalį praleisti ne namuose mieste, bet būtent kaimo turizmo sodybose. Tačiau nuostolių patiria kaimo turizmo sodybos, kuriose rengiami pobūviai, šventės, konferencijos. Ši kaimo turizmui labai svarbi veikla karantino metu draudžiama, o juk reikia prižiūrėti pastatus, išlaikyti darbuotojus.

Kol kas šiam sektoriui išskirtinė parama nenumatyta, nes ir apgyvendinimo paslaugos, laikantis reikalavimų, nebuvo uždraustos. Kaip visi kiti nukentėjusieji dėl koronaviruso karantino aplinkybių, ir kaimo turizmo verslu užsiimantys žmonės gali pretenduoti į 257 eurų paramą. Didesnės kaimo turizmo sodybos, kurios turi daugiau darbuotojų, šia galimybe, tikėtina, pasinaudos.

Asociacijos duomenimis, patalpų nuomos kainos kaimo turizmo sodybose buvo sumažintos. Ankstesniais metais daugiau būdavo uždirbama sodybas nuomojant savaitgaliais, dabar tiek pat uždirbama nuomojant visą savaitę. Be to, daugelis kaimo turizmo sodybų užsiimdavo ir poilsio, ir renginių, švenčių organizavimu, taigi dabar nuostolių patiria visi. Tik vieni patiria daugiau, o kiti – mažiau.

„Šventės bei įvairūs masiniai renginiai kaimo turizmui leisdavo, kaip mes sakome, užsiauginti šiek tiek lašinių, kad galėtume išsilaikyti visus likusius metus. Šįmet tokios galimybės neliko. Belieka tikėtis, kad vasarą karantino suvaržymų bus mažiau, o dauguma atostogautojų rinksis poilsį Lietuvoje. Aišku, kaimo turizmo sodybos negali varžytis su Palanga, apskritai, su pajūriu, tačiau portale „Atostogos kaime“ fiksuojame labai išaugusius kaimo turizmo sodybų paieškų srautus“, – teigia dr. A. Vaitkuvienė, drauge su kitais šio verslo atstovais džiaugdamasi, kad šiemet žmonės galimybėmis praleisti atostogas kaimo turizmo sodybose domisi labiau nei kada nors.

Ji įspėja delsiančius, kad paskutinę minutę užsisakyti poilsį kaimo turizmo sodyboje nepavyks, kaip ankstesniais metais, kai būdavo užsisakinėjamos sodybos jau žinant meteorologų prognozę. Šįmet tikrai taip nebus. Tačiau dar neaišku, kokia tvarka sodybose bus galima organizuoti renginius ar šventes, kuriose galėtų dalyvauti daugiau žmonių.

ELTA primena, kad švelninant dėl pandemijos COVID–19 paskelbto karantino sąlygas, nuo gegužės 18 dienos bus leidžiama ne didesnei nei 30 žmonių grupei organizuoti renginius lauke, nuo birželio pradžios – ir uždarose patalpose.

Tačiau kaimo turizmo organizatoriams, anot Žemės ūkio rūmų Kaimo plėtros ir informavimo skyriaus vadovės Sonatos Kisielienės, dar yra daug neaiškumų. Pavyzdžiui, ar tokiuose renginiuose galėtų dalyvauti atvykusieji iš kitų šalių? O kaip elgtis, jei, tarkim, į giminės suvažiavimą atvyksta šeimos su mažais vaikais, ar tuomet renginio dalyvių gali būti kiek daugiau nei nustatyta norma?

Pasak Kaimo turizmo organizatorius vienijančios asociacijos prezidentės dr. A. Vaitkuvienės, žmonės ir dabar teiraujasi, kokį žmonių skaičių turizmo sodyba gali priimti atostogauti? Ar galima atvykti, pavyzdžiui, 10 žmonių. Atsakymas aiškus: ne, bent kol kas.

Kartu gali atostogauti, namelį nuomoti – tik du žmonės arba artimi giminaičiai. Atvykusieji turi užpildyti specialias deklaracijas, kad neturi COVID–19 ligos požymių.

Vis dėlto, net jeigu karantinas vasarą ir bus atšauktas, įprastų metų kaimo turizmas nuo šiųmečio skirsis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)