„Lietuvos pašto“ darbuotojams pasisekė mažiau – jiems kalėdinės premijos nenumatomos, o „Lietuvos elektrinėje“ padėtis kol kas neaiški, nes klausimas dėl kalėdinių premijų dar nebuvo svarstytas.

Viešosios politikos ir vadybos instituto direktorius Haroldas Brožaitis teigia, kad paprastai darbuotojų skatinimas premijomis yra sveikintinas, bet jis kritikuoja siekį premijas mokėti visiems įmonės darbuotojams, kai kad ketinama elgtis „Lietuvos geležinkeliuose“ ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje.

„Aš manyčiau, kad valstybės įmonė, visų pirma, yra įmonė. Žinoma, ji turi elgtis žymiai viešiau taip, kaip ir deklaruojama naujuoju požiūriu į valstybės įmones ir į formuluojamus reikalavimus skaidrinant jų veiklą, didinant atskaitomybę ir viešumą, bet jų forma vis tik yra įmonė ir toje įmonėje idealiu atveju turi veikti ta pati skatinimo logika kaip ir privačiame versle. Todėl jeigu kai kurie darbuotojai ypatingai nusipelno, yra reikalingi įmonės tolimesnei veiklai, rodo išskirtinius rezultatus, būtų sunku surasti atsakymą, kodėl jie neturėtų būti skatinami, jeigu įmonė veikia iš tiesų sėkmingai“, - DELFI teigė H. Brožaitis.

„Tačiau man, kaip vadovui, keistai atrodo praktika, kad visi darbuotojai gauna premiją, nes kažin, ar tokia visuotinė paskatų sistema iš tikrųjų atlieka savo funkciją. Bet čia yra tik mano nuomonė“, - pridūrė pašnekovas.

„Lietuvos geležinkeliai“ skirs premijas „kalėdiniam stalui padengti“

„Be abejo, mes pagal galimybes taip pat sprendžiame tokius klausimus (mokėti premijas - DELFI), nes socialiniai klausimai tikrai aktualūs. Kai buvo krizės metai, mes tada kartu su kolektyvu priėmėme sprendimą ir darbuotojai sutiko sumažinti atlyginimus tam, kad būtų išsaugotos darbo vietos. Tai dabar, esant galimybei, mes siekiame bent dalinai kompensuoti“, - DELFI aiškino „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Albertas Šimėnas.

Jis pabrėžė, kad „Lietuvos geležinkelių“ įmonės darbo užmokesčio mokėjimas yra kiek kitoks nei kitose bendrovėse, nes čia dirbama visą parą, o darbas nedarbo dienomis arba už viršvalandžius apmokamas dvigubai, kaip nustatyta Darbo kodekse. Pasak A. Šimėno, vidutinis „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojų atlyginimas siekia 2,6 tūkst. Lt „ant popieriaus“.

Klausiamas, kiek galėtų siekti kalėdinės premijos, A. Šimėnas konkrečių sumų neįvardijo, tik pabrėžė, jog jos bus tokios, kad žmonės „jaustų ir galėtų sau stalą pasidengti“.

„Tai tiesiog būtina, nes darbuotojai mato, kad rezultatai šiemet geresni, mato, kad žymia dalimi padidėjo darbų apimtys, kad pervežimai išaugo, mato, kad ir pelno turime daugiau nei kad pernai, tai mes kartu su darbuotojais gyvename“, - aiškino A. Šimėnas.

„Krizės metu buvo tokios kalbos – kodėl mes turime veržtis diržus tam, kad kažką ten išmokėtume. Buvo ne taip paprasta, kad jie sutiktų susimažinti atlyginimus, o dabar yra šiek tiek geriau, tai spaudimas yra toks. Mes pelno mokestį mokame, o patys susispaudę, diržus susiveržę už kitus. Žodžiu, mes vedame socialinį dialogą ir pagal galimybes tikrai sieksime, kad darbuotojai kažką Kalėdoms, kalėdiniam stalui gautų ir, ko gero, tai nepriklausys nuo gaunamo atlyginimo dydžio“, - pridūrė „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus pavaduotojas, bet pabrėžė, jog įmonės vadovybė premijų negaus.

Valstybei priklauso 100 proc. „Lietuvos geležinkelių“ akcijų. Įmonė skelbia, kad 2010 m. planuoja gauti apie 100 mln. Lt grynojo pelno.

Klaipėdos uosto darbuotojai sulauks apie 1 tūkst. Lt premijų

Eugenijus Gentvilas
Valstybės įmonė „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija“ savo darbuotojams taip pat ketina mokėti premijas, kurios sieks apie 1 tūkst. Lt „ant popieriaus“, kiek didesnės pinigų sumos gali atitekti direktoriams, nes jiems, skirtingai nei didžiajai daugumai darbuotojų, premijos nemokėtos metų viduryje.

„Metų pradžioje buvo numatytas premijų fondas ir planuojame išmokėti darbuotojams kalėdines premijas, kurios bus kuklios. Dabar kodėl mes galėtume neišmokėti, nežinau, ar turiu aiškintis. Noriu pasakyti, kad Klaipėdos uostas šiais metais pasieks, be jokios abejonės, visų savo laikų geriausius rezultatus – tiek tonažo, krovos požiūriu, tiek finansiniu požiūriu, tai, sakykite man, kada tada reikia mokėti premijas: tada, kai blogi laikai, ar kai geriausi per visą uosto istoriją?“ - DELFI pasakojo uosto direkcijos vadovas Eugenijus Gentvilas.

Pašnekovas teigė, kad nemokėti premijų nuspręstų tik tokiu atveju, jeigu tai uždraustų Vyriausybė. „Ką čia dabar gali žinoti, kai liepia akcinėms bendrovėms mažinti įstatinį kapitalą. Gali visko prigalvoti, bet aš esu kategoriškai prieš tokius dalykus, nes mūsų darbu šiandien galima didžiuotis – didžiausias augimas per visą laiką ir didžiausi rezultatai per visą laiką“, - teigė E. Gentvilas.

Įmonė skelbia, kad per dešimt šių metų mėnesių Klaipėdos uoste perkrauta 25,3 mln. tonų jūrinių krovinių, o bendras krovos apimčių augimas sudarė 12,7 proc. palyginus su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

„Lietuvos pašto“ darbuotojai premijų nesulauks

Skirtingai nei „Lietuvos geležinkelių“ ar Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos darbuotojai, „Lietuvos pašte“ dirbantys žmonės kalėdinių premijų nesulauks.

„Mano žiniomis, nei tryliktojo atlyginimo, nei kalėdinių premijų „Lietuvos paštas“ darbuotojams mokėti neketina“, - DELFI sakė „Lietuvos pašto“ atstovė Kristina Sakavičienė.

Premijos nebus mokamos ir RST darbuotojams, kur valstybė valdo 71,3 proc. įmonės akcijų.

Kaip pasakojo įmonės atstovė spaudai Edita Sirutienė, Rytų skirstomuosiuose tinkluose yra įtvirtinta tokia atlyginimų mokėjimo sistema, kurios viena dalis yra pastovi, kita – kintama. Jeigu asmuo pasiekia numatytus metų veiklos rezultatus, tuomet jam išmokamos abi atlyginimo dalys, jeigu nepasiekia, tuomet kintamoji dalis gali būti nemokama.

„Pas mus yra atlyginimų sistema, kuri numato, kad jeigu tam tikri rezultatai kiekvieno darbuotojo yra pasiekti, tai tada už metinius rezultatus pasižiūrima, ar yra finansinių galimybių mokėti tą vadinamą kintamąją dalį, kuri įtraukta į atlyginimą, bet tai nėra premija. Tai yra numatyta dalis, bet taip daroma, kad žmogus būtų motyvuotas siekti rezultatų, todėl ji paversta kintamąja dalimi“, - pasakojo įmonės atstovė.

Tuo tarpu „Lietuvos elektrinės“ atstovai teigė negalintys pasakyti, ar darbuotojams premijos bus, ar ne. Laikinai generalinio direktoriaus pareigas einantis Vidas Jocys DELFI sakė, kad jokių sprendimų šiuo klausimu priimta nėra, o ar jie apskritai bus priimti ir kada tai bus, pašnekovas atsakyti negalėjo.

„Aš nieko negaliu atsakyti, todėl kad sprendimų jokių nėra”, - teigė V. Jocys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją