DELFI įsigijo trijų įmonių šaldytos žuvies „Rimi” parduotuvėje ir pabandė patikrinti, kiek jos iš tiesų lieka atsikračius ledu ir vandeniu. Eksperimentui panaudotos dvi pakuotės šaldytos ilgosios jūrinės lydekos ir viena - tilapijų filė.

Vienos jūrinės lydekos filė pakuotėje buvo nurodyta, jog visa įpakavimo masė – 500 g, žuvies grynoji masė - 400 g. Pagal „Rimi“ užsakymą Kinijoje paruošta žuvies pakuotė su buitinėmis svarstyklėmis svėre net daugiau nei nurodyta ant pakuotės – 531 g. Ją atšildžius ir atsikračius vandens žuvies liko 311 g.

Panaši istorija pasikartojo ir su „Viči“ prekės ženklu pažymėta jūros lydekos filė. Ant taip pat iš Kinijos atvežtos žuvies pakuotės bendra masė buvo nurodytą – 1 kg, žuvies grynoji masė – 800 g. Prieš atšildymą žuvies pakuotė svėrė 1,016 kg, po – 605 g.

700 g „Nowaco“ tilapijų filė pakuotėje buvo nurodyta, kad grynoji žuvies masė – 550 g su galima 15 g paklaida. Prieš atšildant Kinijos gėluose vandenyse užaugintą produktą svarstyklės rodė 731 g, po – 540 g.

Šaldyta žuvis

Šaldyti žuvies produktai ir jų masė atšildžius namų sąlygomis

Prekė Nurodyta grynoji masė Nurodyta grynoji žuvies masė

Kaina

Svoris prieš atšildant Svoris atšildžius Skirtumas tarp nurodytos žuvies masės ir svorio atšildžius

1. Jūrinių lydekų filė

500 g

400 g

7,59

531 g

311 g

89 g

2. Jūrinių lydekų filė

1000 g

800 g

14,99

1016 g

605 g

195 g

3. Nilių tilapijų filė

700 g

550 g (+/- 15 g)

15,99

731 g

540 g

atitinka nurodytą masę

Neteisingai sveriama

Lietuvos metrologijos inspekcijos matavimų ir tyrimų skyriaus viršininkė Nijolė Maziliauskaitė teigė, kad jau šiemet atlikti penki patikrinimai dėl šaldytos žuvies svorio. Vis dėlto pašnekovė pabrėžė, kad dažnai gyventojai pasipiktina šaldytos žuvies svorių patys neteisingai žuvį atšildę ir pasvėrę.

Pasak specialistės, dažnai sušaldyta žuvis yra tiesiog paliekama atšilti, tuomet atšilus dar nuspaudžiama ir tuomet tik sveriama.

„Iš tiesų neatitikimų fiksuojame, bet ne tiek, kad trūktų 150-200 g, o būna tik po 30-50 g”, - teigė pašnekovė. Pasak N. Maziliauskaitės, jei šaldyta žuvis yra fasuojama 500-1000 g pakuotėje, pagal leistinas normas neatitikimas gali būti iki 30 g.

Šaldyta žuvis
Specialistė teigė, kad norint teisingai atšildyti ir pasverti žuvį, ją reikia pakišti po vandens purslais arba pamerkti į vonelę su vandeniu. Tuomet žuvį reikia plauti, kad neliktų ledo, kol pajaučiama pati žuvis. Tuomet ją reikėtų nušluostyti.

„Tuomet ji dar nėra atšilusi, bet jau nebeturi ledo. Tokią žuvį jau ir reikia sverti“, - teigė pašnekovė.

Metrologijos inspekcijos atstovė teigė, kad daugiausia problemų kyla su Kinijoje sufasuota žuvimi. Taip pat problemų kyla su krevetėmis. Pašnekovė pateikė pavyzdį – vienoje 200 g pakuotėje trūko net 70 g krevečių masės.

N. Maziliauskaitė teigė, kad į inspekcijos pastabas Lietuvos fasuotojai reaguoja gana aktyviai, tačiau vangiau sulaukiama permainų iš Kinijos fasuotojų. Už metrologijos reikalavimų pažeidimus įmonėms gresia administracinė atsakomybė – už pirmą nusižengimą 300-2000 Lt. Jei įmonė sutinka sumokėti baudą iškart, bauda perpus mažesnė. Už pakartotinį pažeidimą ar už matavimo priemonių ar jų programinės įrangos tyčinį gadinimą skiriama 2000-5000 Lt bauda. 5000-10000 Lt už pakartotinį matavimo priemonių ir/ar jų programinės įrangos tyčinį gadinimą.

Metrologijos inspekcijos atstovės teigimu, taip pat gaunami skundai dėl mėsos gaminių, miltų, žuvies konservų fasavimo. Taip pat skundžiamasi dėl ne maisto produktų svorių ar tūrių – statybinių medžiagų, suskystintų dujų balionuose, skaitiklių, taksometrų, degalinių, gyvūnų ėdalo.

Lietuvos metrologijos inspekcijos gauti skundai

Metai

Gauta skundų

Pasitvirtino Pasitvirtinusių skundų proc.

2013

125

59

57,2 proc.

2012

133

64

48,1 proc.

2011

156

74

47,4 proc.

Apsauginis ledo sluoksnis – išsaugoti žuvies kokybei

„Vičiūnų grupės“, prekiaujančios šaldytą žuvį su „Viči“ prekės ženklu, atstovė Aldona Grinienė aiškino, kad glazūra, apsauginis ledo sluoksnis, šaldytoms žuvims naudojama išlaikyti žuvies kokybei. Ji suformuojama purškiant vandenį ant žuvies paviršiaus.

Paklausta, ar įmonė sulaukia pirkėjų nusiskundimų dėl faktinio žuvies svorio pakuotėse, A. Grinienė atsakė: „Įmonėje laikomasi visų kokybės standartų. Perdirbimo įmonės, kuriose žuvis yra apdorojama, turi Europos Sąjungos patvirtintus veterinarinės priežiūros numerius“.

Įmonės atstovė teigė, kad šaldytas žuvis rekomenduojama atšildyti natūraliu būdu arba jas palaikius vandenyje. Atšildant natūraliu būdu aplinkos temperatūra neturėtų viršyti 18 laipsnių, vandenyje – 21 laipsnių.
Šaldyta žuvis

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė aiškino, kad pirminę, taip pat ir šaldytos žuvies, produktų kokybės ir nustatytų proporcijų priežiūrą „Rimi“ atlieka dar prieš pradedant prekiauti produktu.

„Mūsų kokybės skyrius praktinės degustacijos metu patikrina, kokia yra gamintojo siūlomo naujo produkto kokybė, taip pat patikrina visus svorius. Tuomet nustatoma šaldytos žuvies specifikacija – kokie turi būti įvairūs parametrai, pavyzdžiui, grynasis kiekis, sausas kiekis“, - komentavo „Rimi“ atstovė.

Vėliau, prekei pasiekus lentynas, prekybos tinklo kokybės skyrius nuolat vykdo produkto monitoringą pagal nustatytą specifikaciją – atšildo ir tikrina, ar šaldyta žuvis atitinka numatytus ir užfiksuotus reikalavimus.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus inspektorė Janina Kondrotienė skaičiavo, kad pernai dėl maisto produktų ir viešojo maitinimo paslaugų buvo gauta 2718 skundų, iš jų – 896 (33 proc.) pagrįsti. Dėl žuvininkystės produktų gauti 186 skundai, iš jų – 65 pagrįsti (34 proc.).

2012 m. dėl žuvininkystės produktų buvo gauti 204 skundai, iš jų pasitvirtino 27 proc. (56).

„Daugiausia vartotojai skundėsi nusipirkę nekokybiškas, pakitusio kvapo, skonio, išvaizdos žuvis bei žuvų produktus, radę parazitų, bei dėl pasibaigusių vartojimo terminų, netinkamo ženklinimo, laikymo sąlygų“, - vardijo specialistė.

Dėl sušaldytų žuvų 2012 m. buvo gauti 28 skundai. Iš jų pasitvirtino 5. 2 – dėl parazitų, 2 – dėl kokybės (sugedusi, blogo kvapo), 1 – dėl ženklinimo.

Pernai metais dėl sušaldytų žuvų gauta 16 skundų. Iš jų pagrįsti 10: 5 – dėl parazitų, 4 – dėl ženklinimo, 1 – parduodama netinkamomis higienos sąlygomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)