Žmonėms, kurie sukasi milžinišku greičiu, nuolat sakoma, kad jie turi būti novatoriški, iniciatyvūs, įkvepiantys ir generuojantys nuostabias idėjas, kurios sugriaus stereotipus ir atneš šlovę bei turtus. Tačiau dažnai pamirštama, kad svarbu ne tik turėti gerą idėją ar ją įgyvendinti.

Dar reikia įtikinti aplinkinius, kad tai kažkas nepaprasta.

Susidurti su aplinkinių abejingumu ir net priešiškumu galime visur. Pradedant nuo smulkių projektų ir baigiant grandioziniais verslo plėtros planais. Taip yra todėl, kad visada dirbame su žmonėmis. O jiems reikia kuo nors tikėti. Žinoma, geriausia būtų, kad jie būtų atsidavę jūsų idėjai.

Kaip tai pasiekti?

Būkite sąžiningi. Visų pirma reikia savęs paklausti, ar yra priežastis, kuri neleidžia kitiems patikėti jūsų pasiūlymu? O jų gali būti daug.

Pavyzdžiui, galbūt vengiate kritikos ar per daug gerai galvojate apie save. Arba jūsų idėjos nėra tokios unikalios, kaip atrodo jums. Na, o jei jos tikrai geros, gal patingėjote ir nesukūrėte tinkamo pristatymo. Tokio, kurį suprastų kiekvienas.

Taigi prieš pradėdami pasakoti kitiems apie savo mintį gerai apgalvokite ją pats. Tik tuomet, kai jausite, kad ji tapo dalele jūsų esybės, kreipkitės į kitus. Antraip galite gaišinti kitus ir veltui švaistyti savo laiką.

Nekovokite su pasauliu. Daugelis verslininkų vadovaujasi kovos su visais principu: su konkurentais, aplinkybėmis, valstybe, vartotojais ir kt. Toks požiūris nėra geras. Būtų daug naudingiau, jei sugebėtumėte išklausyti aplinkinių nuomonę. Ji gali atskleisti tai, ko nepastebėjote. Juk nemanote, kad jūs vienintelis išmanote viską, o kiti tėra dykaduoniai neišmanėliai?!

Ieškokite paramos arti. Žmogus yra būtybė, kuri mėgsta pagyras bei įvertinimą. Tas, kuris sulaukia palaikymo iš šalies, tikėtina, greičiau ir sėkmingiau ieškos savo vietos po saule.

Tam, kad įgautumėte pasitikėjimo, susiraskite palaikančių žmonių. Tai gali būti jūsų sutuoktinis, brolis, geras draugas ar bet kuris kitas artimas asmuo. Visi jie turėtų suteikti jėgų ir įkvėpti tolesniems darbams.

Išlikite atkaklūs. Žinojimas, kada reikia atsitraukti, yra viena esminių teigiamų žmogaus savybių, tačiau tai nereiškia, kad turite pasiduoti vos susidūrę su sunkumais. Reikia mokėti išlaukti tinkamo laiko ar aplinkybių.

Jei nesate tikri, ar gerai įvertinote situaciją, nebijokite kreiptis į labiau patyrusius. Jie tikrai jums nenukąs galvos. Greičiausiai tik apsidžiaugs, kad kažkas įvertino jų sugebėjimus ir žinias. Jie juk irgi žmonės.

Tikėkite tuo, ką darote. Bene pats blogiausias atvejis yra tuomet, kai nuoširdžiai netiki savo idėja. Tuomet nepadės jokie įtikinėjimai. Žmonės per kilometrą užuos, kad nesate nuoširdus, ir ims vengti kontakto su jumis.

Sakysite, kad tai nėra labai svarbu. Ką gi, jūsų teisė rinktis, tačiau prieš tai įvertinkite vieną faktą: kuo idėjos autorius labiau tiki tuo, ką sako, tuo mažesnė tikimybė, kad žmonės priešinsis išsakytai idėjai.

Rūpinkitės savimi. Dideli darbai reikalauja didelių resursų.

Žinokite, kad neskirdami pakankamai dėmesio savo išvaizdai, psichologinei ir fizinei savijautai žaidžiate su ugnimi. Vieną dieną visas suvalgytas greitasis maistas, išgertas alkoholis, nenubėgtas kilometras ar nesuvalgyta daržovė gali atsigręžti prieš jus.

O koks darbuotojas ar komandos narys norės tikėti idėjomis, kurias sugalvojo ir pristato paliegęs, nemalonų kvapą skleidžiantis, nervingas ir nesišypsantis žmogėnas? Tikėtina, kad aplinkiniai net negirdės, ką jis pasakoja, nes visi bus įsitraukę į erzinančių dalykų aptarinėjimus.

Žinokite, kam reikia pristatyti idėją. Gali būti, kad pasirūpinote visais įmanomais ir neįmanomais trikdžiais. Nepaisant to, jūsų idėjos įgyvendinimas pasistūmėjo vos per blusos šuolį. Kodėl?!

Greičiausiai bendraujate ne su tais žmonėmis, su kuriais reikėtų. Atminkite, sprendimus priima tik siauras ratas asmenų. Būtent jiems turite parduoti savo idėją.

Jeigu gaišite laiką pasakodami apie savo viziją vadybininkui, kurs nėra net akyse regėjęs savo įmonės savininko, tuomet jūsų popieriai prasti. Dar ilgai su juo diskutuosite ir niekur nepajudėsite.

Tad pasirūpinkite savimi, savo idėja ir raskite tinkamus žmones, kurie turės kompetencijos įvertinti jūsų pasiūlymą bei entuziazmą. Gana greitai sužinosite, ar toliau plėtoti savo projektą, ar imtis naujo.