Mokesčių inspekcija viešins tuos gyventojus ir įmones, kurios nemoka mokesčių, atsiskaito vokeliais, įdarbina nelegaliai, gavo administracinių nuobaudų.

Nuo 2019 metų atsirado nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašas. Jis bus viešas, jame – ir įmonės, ir verslu užsiimantys gyventojai. Tiesiausias kelias į sąrašą, jei vadovas gavęs 1500 eurų baudą arba neapskaitytos pajamos siekia 15 tūkst.

„Viešinimas yra suteikimas informacijos kitiems asmenims apie tą asmenį. Klientams, kontrahentams, konkurentams, verslo partneriams, kad jie žinotų, kaip tą asmenį mato mokesčių mokėtojas. Ir norėčiau informuoti, kad vasarą mes skelbsime dar daugiau viešų duomenų“, – sako VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Nepatikimas mokesčių mokėtojas negalės dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, negaus arba, jei turi, praras paramos gavėjo statusą, jam galios dviem metais ilgesnis senaties terminas. Taip pat, VMI teigimu, norima, kad nepatikimoms įmonėms ir gyventojams brangiau atsieitų skolintis iš bankų.

Verslas sąrašą vadina „gėdos lenta“, į kurią esą bus nesunku patekti per klaidą.

Verslas sako, jei jau taip norima viešumo, tegul tada visi sužino, kurios valstybės ir savivaldybių įmonės neatsiskaito su verslu. VMI, užuot skundusis, verslui siūlo pasidaryti veiklos auditus ir pačiam pasižiūrėti, ar gali kilti rimtų pasekmių.