Pasak ministro, pradėti sutarties dėl kombinato pardavimo nutraukimo procedūrą vyriausybė nusprendė per ketvirtadienį vykusį posėdį.

"Vyriausybė pavedė Ekonomikos ministerijai pradėti KAP susigrąžinimo procedūrą, siekdama apsispręsti dėl politikos aliuminio gamybos atžvilgiu - būtent ši gamyba daro rimtą įtaką Juodkalnijos bendrajam vidaus produktui", - agentūra "France Presse" cituoja M. Katničiaus žodžius.

Dabar kompanijos "Rusal" savininko O. Deripaskos struktūrai priklauso kiek mažiau nei 30 proc. įmonės akcijų.

M. Katničius nepatikslino, kokiu būdu vyriausybė ketina tai padaryti. Taip ir liko neaišku, ar vyriausybė ketina išpirkti iš rusų oligarcho jo turimas akcijas.

Mažiau nei prieš savaitę Juodkalnijos ekonomikos ministras Vladimiras Kavaričius pasiūlė išpirkti kombinato dalį, kurią valdo O. Deripaskos kompanija "En+ Group", vos už vieną eurą. Tokį pasiūlymą jis paaiškino tuo, kad norint išgelbėti įmonę būtinos didelės valstybės subsidijos.

Anot "RIA Novosti", "En+ Group" tvirtino esanti pasiruošusi parduoti turimą KAP dalį, bet tik "už teisingą kainą".

Kompanija nurodė, kad į kombinatą ir gretutinę gamybą buvo investuota apie 200 mln. eurų. "En+ Group" pavadino tai Juodkalnijos ekonomikos subsidijavimu.

"En+ Group", įeinanti į oligarcho bendrovę "Bazovyj element", įsigijo kontrolinį kombinato akcijų paketą 2005 metais.

KAP - didžiausia Juodkalnijos įmonė ir didžiausia šalyje eksportuotoja. Kombinatas pajėgus pagaminti 120 tūkst. tonų aliuminio per metus, tačiau pastaruoju metu pagamina tik apie 60 tūkst. tonų.

Įsisiūbavus 2008-2009 m. krizei įmonė atsidūrė ties bankroto riba.

2009 m. birželį Juodkalnijos vyriausybė išpirko iš O. Deripaskos kompanijos pusę jo turimų KAP akcijų - 29,36 proc., tuo tarpu 41,3 proc. akcijų išsaugojo mažumos akcininkai.

Šiuo metu, kaip skelbia Juodkalnijos žiniasklaida, bendras įmonės įsiskolinimas siekia apie 350 mln. eurų.

Prieš savaitę buvo pranešta, kad Juodkalnijos vyriausybė nutarė grąžinti Vokietijos bankui "Deutsche Bank" 22 mln. eurų paskolą, paimtą KAP plėtrai.

Kitą valstybės garantuotos skolos dalį - 110 mln. eurų - būtina sugrąžinti šių metų balandį (paskolą, paimtą iš Vengrijos banko OTP) ir 2014 metais (paskolą, paimtą iš Rusijos banko VTB).

Kiek anksčiau Juodkalnijos finansų ministras teigė, kad sprendimas grąžinti KAP skolas sukels problemų valstybei, nes tam prireiks imti naujas paskolas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją