„Reikia suprasti, kad po kaina, padėta prie prekės, slepiasi daugybė dalykų. Mums kartais atrodo, kaip galima atiduoti kedus ar televizorių labai smarkiai sumažinta kaina, bet mes niekada nesusimąstome, kad prekybininkui turėti sandėlius, laikyti tas prekes, kurios sensta, netenka savo vertės, yra milžiniškas procesas“, – pasakoja jis.

„Juodasis penktadienis“ ir suteikia prekybininkams atiduoti užsigulėjusias prekes, atsisakyti tam tikrų kaštų ir pasiruošti naujų prekių atvykimui“, – sako A. Milinavičius.

Tuo metu prekybininkus, kurie nurodydami nuolaidas taiko nesąžiningas schemas, anot jo, galima nesunkiai išaiškinti.

„Šiandien patikrinti prekės kainą labai paprasta. Jei planuojate kažką pirkti, tai kas jums trukdo pasitikrinti, ką siūlo konkurentai, kokios ten kainos. Dabar galite užsisakyti ir iš užsienio, niekas jūsų negali apriboti“, – kalba Marketingo asociacijos narys .

Ragina įvertinti, ar pirkinys būtinas

„Vilnius Tech“ docentė Aušra Zigmontienė pasakoja, kad šią dieną pasaulyje jaučiama psichozė Lietuvoje dar nepasireiškia. Anot jos, po truputį keičiasi ir visos Europos pirkėjų įpročiai.

„Pastaruoju metu atlikti ES tyrimai parodė, kad prekybos įpročiai keičiasi ir didžioji dauguma perka ne fiziškai parduotuvėse, o internete“, – pasakoja docentė.

Nepaisant to, tyrimai rodo, kad Europoje dar išmetama daug drabužių, dėvėtų 7–8 kartus ar net su etiketėmis. Jungtinės Karalystės vaikai, skaičiuojama, vidutiniškai turi 283 žaislus. Kad to išvengtume, pasak A. Zigmontienės, prieš įsigyjant pirkinį reikėtų įvertinti, ar jis tikrai būtinas.

„Tvarus vartojimas reiškia, kad mes perkame daiktus, kurie tarnautų pakankamai ilgai, o jei jų jau nebenorime, teisingai atsikratome, dalinamės, perparduodame, dovanojame. Pagrindinis iššūkis yra ne atsisakyti kažko, bet pirkti kitaip – gerai pagalvojus“, – laidoje „Delfi diena“ sako ji.

„Juodasis penktadienis“ kasmet būna ketvirtąjį lapkričio penktadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)