„Hagos apygardos teismas panaikino tarptautinių arbitrų įpareigojimą, remdamasis tuo, jog arbitruoti šias bylas nepriklausė jų jurisdikcijai“, – sakoma rašytiniame nutarime.

Trečiadienį paskelbtas teismo sprendimas panaikina 2014 metų liepą priimtą Nuolatinio arbitražo teismo nutartį, kurioje sakoma, kad Maskva, naudodamasi kaltinimais dėl esą nuslėptų mokesčių, perėmė „Jukos“ kontrolę 2003 metais ir faktiškai nutildė jos vadovą Michailą Chodorkovskį – prezidento Vladimiro Putino oponentą, kuris buvo pradėjęs naudoti savo didžiulį kapitalą finansuoti opozicijos partijoms, metusioms iššūkį V. Putino valdymui.

Olandijos teismas pareiškė, kad ši byla nepatenka į Hagoje įsikūrusio arbitražo teismo jurisdikciją, nes arbitražas buvo pagrįstas energetikos sutartimis, kurią Rusija yra pasirašiusi, bet dar nėra ratifikavusi.Vienas Rusijos pareigūnas gyrė trečiadienį paskelbtą apygardos teismo nutartį.

„Mūsų ieškinys dėl arbitražo Hagoje buvo visiškai patenkintas, – neįvardytas pareigūnas telefonu sakė žurnalistams. – šiandienos sprendimas reiškia, kad nurodymas Rusijai sumokėti milijardinę kompensaciją buvo panaikintas.“

Buvę akcininkai nedelsdami pažadėjo tęsti bylinėjimąsi dėl kompensacijų ir apskųsti pastarąjį sprendimą.

Bendrovės GML, kuri netiesiogiai valdė daugumą „Jukos“ akcijų, direktorius Timas Osborne'as sakė, jog tebesilaiko nuomonės, kad 2014 metais paskelbtas nurodymas kompensuoti už, anot jo, „politiškai motyvuotą „Jukos“ išardymą“, yra teisingas.

„Teiksime apeliaciją dėl šio netikėto Hagos teismo sprendimo ir esame visiškai įsitikinę, kad įstatymų viršenybė bei teisingumas galiausiai nugalės“, – sakoma jo pranešime.

Nuolatinis arbitražo teismas 2014 metais nutarė, kad Rusija dirbtinai sukėlė „Jukos“ bankrotą, reikšdama per dideles pretenzijas dėl mokesčių, o vėliau pardavė bendrovės turtą valstybinėms įmonėms.

„Jukos“ turtas 2004–2006 metais buvo išparduotas neskaidriuose aukcionuose valstybinėms bendrovėms, o didžiausia dalis atiteko „Rosneft“. Tuo metu ši valstybinė naftos įmonė buvo nedidelė, bet po „Jukos“ aktyvų įsigijimo tapo viena iš stambiausių pasaulyje naftos rinkos žaidėjų, pirmaujanti pagal gavybos apimtis tarp viešai kotiruojamų bendrovių.

M. Chodorkovskis, kuris nebėra „Jukos“ akcininkas, dešimtmetį išbuvo kalėjime, kai buvo nuteistas už mokesčių slėpimą, turto grobstymą ir sukčiavimą. Pasak verslininko šalininkų, tai buvo Kremliaus kerštas už jo politines ambicijas.

V. Putinas 2013 metais netikėtai suteikė malonę M. Chodorkovskiui, kuris išvyko iš šalies.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)