Savo naujausioje ataskaitoje agentūra nurodo, kad pasaulinės investicijos turėtų atsigauti ir išaugti 10-15 proc., tarptautinėms kompanijoms atnaujinant sustabdytą darbą.

Pasaulinė ekonomika 2020-aisiais susitraukė daugiau kaip 3 proc., tačiau šiemet, remiantis Pasaulio banko ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) skaičiavimais, prognozuojamas 5-6 proc. augimas.

Nors tiesioginių užsienio investicijų srautų atsigavimas turėtų sutapti su bendrojo vidaus produkto (BVP) augimu, ankstesnis rodiklis veikiausiai išliks 25 proc. mažesnis už 2019 m. lygį, teigė UNCTAD atstovas Jamesas Zhangas.

Investicijos išsivysčiusiose valstybėse 2020 m. nusmuko 58 proc., iki 312 mlrd. dolerių, ar žemiausio lygio nuo 2003 m. Europoje atitinkamas rodiklis sumenko 80 proc., o daugiausiai užsienio investicijų sulaukė JAV, nepaisant 40 proc. nuosmukio.

Po JAV pagal didžiausius užsienio investicijų srautus rikiuojasi tokios Azijos šalys, kaip Kinija, Honkongas, Singapūras ir Indija. Užsienio investicijos Kinijoje pernai augo 6 proc. dėl „itin spartaus BVP atsigavimo“, o Singapūro 91 mlrd. dolerių investicijos buvo keturgubai didesnės nei Indonezijoje, kurios užsienio investicijų srautai laikomi antrais pagal dydį Pietryčių Azijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)