„Tik turto deklaravimas nieko neduoda. Štai žmogus deklaruoja, kad jis turi kelis butus ir kelis namus, na ir kas iš to, jei mes nieko nežinome apie jo pajamas ir išlaidas", – sakė J. Razma.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas DELFI anksčiau sakė skeptiškai vertinantis išlaidų deklaravimą. Jo manymu, labai retoje šalyje tai yra daroma, dažniausiai atsirenkamos ir nuodugniai tikrinamos atskiros gyventojų grupės.

Jis taip pat sakė manantis, kad visuotinis išlaidų deklaravimas nepasiteisintų ir niekas nevestų deklaracijų apskaitos.

„Nereikia išradinėti dviračių, reikia tik tobulinti dabartinę tvarką", – sakė J. Lionginas, be to, esą Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) dabar atsirenka abejonių keliančias deklaracijas ir kviečia asmenis pasiaiškinti.

DELFI primena, kad Seimas dar rudenį pradėjo svarstyti specialios darbo grupės parengtus Gyventojų turto deklaravimo ir Valstybės tarnybos įstatymų pakeitimus, kuriuose ir numatytas visuotinis turto deklaravimas, nors kelis iki šiol parengtus atitinkamus projektus teisininkai kritikavo kaip galimai prieštaraujančius Konstitucijai.

Jei įstatymo projektui būtų pritarta, gyventojams reikėtų deklaruoti nekilnojamąjį turtą, kilnojamąjį turtą, kuriam privaloma teisinė registracija, tam tikras pinigines lėšas, kurios viršija nustatytą sumą, meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieneto vertė viršija 2000 litų, vertybinius popierius, jeigu jų bendra vertė viršija tokią pačią sumą.

Ekspertams nauda neaiški

Su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International" Lietuvos skyriaus (TILS) direktorius Rytis Juozapavičius pripažino, kad net įteisinus visiems privalomą turto deklaravimą atsiras tokių, kurie įstatyme ieškos spragų. Pavyzdžiui, bus bandoma manipuliuoti turto verte: 40 tūkst. litų kyšį gavęs asmuo galės pasakyti, kad šie pinigai jo sąskaitą papildė pardavus paveikslą, kurio vertė siekia tik keletą tūkstančių litų.

Savo ruožtu ekonomistas Raimondas Kuodis teigė nesuprantantis, kokią papildomą naudą atneš visuotinis turto deklaravimas. „Visas brangus turtas Lietuvoje deklaruojamas. Namai, žemė, automobiliai pirkimo metu registruojami. Tie, kas nori kovoti su korupcija, jau dabar gali tai daryti. Gaudyti paslėptus turtus, kai visas pasaulis kovoja su pinigų plovimu, ieško teroristų pinigų, nėra problema", – kalbėjo R. Kuodis.

Šiuo metu pajamų deklaravimas privalomas politikams, valstybės tarnautojams, įmonių vadovams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją