Šiaurės bankams, įskaitant „Swedbank“, SEB, „Danske Bank A / S“ gali reikėti 8 mlrd. eurų dėl blogų paskolų Baltijos šalyse, o Austrijos bankams, kaip antai „Raiffeisen International Bank-Holding“ ir „Erste Group Bank“ – 5 mlrd. eurų dėl blogų paskolų Centrinėje ir Rytų Europoje, ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia „JPMorgan“ analitikai.

Europos bankai praneša šiuo metu turintys nelikvidaus turto, kurio vertė – 270 mlrd. eurų.

Švedijos ir Austrijos bankai patyrė nuostolių dėl ekonominio nuosmukio Rytų Europoje. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pasiūlė pagalbą Latvijai, Vengrijai, Serbijai ir Ukrainai. Makroekonominius tyrimus atliekančio centro „Capital Economic“ tyrimais, TVF taip pat gali pasiūlyti pagalbą Bulgarijai, Rumunijai, Lietuvai ir Estijai.

„Mūsų skaičiavimais, su Centrine ir Rytų Europa susiję bankai iki 2010 m. galėtų papildomai reikalauti 32-40 mlrd. eurų, – teigė „JPMorgan“ analitikas. – Dėl stipresnės bankų sistemos, esamų Vakarų Europos (bankų) indėlių, stipresnės kreditavimo kultūros ir rizikos valdymo bei esminio progreso ES konvergencijos link nesitikime, kad negrąžintos paskolos viršys 20-40 proc., kaip buvo praeities krizių metu.“

Švedija, kurios bankų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje yra daugiausiai, paspaudė TVF dėl paramos paketo Latvijai. Iš Šiaurės šalių Švedija daugiausiai parėmė Baltijos valstybes – šiais metais skyrė 10 mlrd. kronų (1,1 mlrd. dolerių) paramos.

Beveik trečdalį pelno „Swedbank“ surenka iš Baltijos regiono, SEB pelnas iš minėto regiono sudaro penktadalį viso uždarbio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją