Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas siekė nuraminti vartotojus dėl perspektyvos, kad ateinančią žiemą gaus smarkiai išaugusias sąskaitas už energiją, ir dėl galimybės, kad dėl padidėjusių sąnaudų gali žlugti daug mažų JK energetikos įmonių.

JK verslo reikalų sekretorius Kwasis Kwartengas, įvertinęs greitai besikeičiančią situaciją, surengė apskritojo stalo diskusiją su energetikos pramonės atstovais ir vartotojų organizacijomis.

Kalbėdamas vizito Jungtinėse Valstijose metu, B. Johnsonas sakė, kad „žmonės turėtų būti ramūs ta prasme, kad, taip, yra daug trumpalaikių problemų, ir ne tik mūsų šalyje... bet ir visame pasaulyje, kurias sukelia dujų tiekimas ir visokių dalykų trūkumas“.

„Turime stengtis visa tai kuo greičiau išspręsti, užtikrinti, kad turėtume reikiamų atsargų, neleisti žlugti įmonėms, nuo kurių priklausome. Turėsime padaryti viską, ką galime“, – britų žiniasklaida citavo jo žodžius.

Gamtinių dujų kainos JK pasiekė rekordines aukštumas, be kita ko, ir todėl, kad dėl gaisro iš rikiuotės išėjo gyvybiškai svarbi elektros tinklų jungtis tarp JK ir Prancūzijos.

Didmeninės dujų kainos nuo rugpjūčio mėnesio šoktelėjo 70 proc. ir padidino jau ir taip didelę infliaciją, ekonomikai atsigaunant po uždarymo dėl pandemijos.

Nuo sausio mėnesio rinkos kainos išaugo 203 proc.

Pastaraisiais metais JK rinkoje atsirado daug mažų energijos tiekėjų, kurie perėmė daug klientų iš tokių įsitvirtinusių rinkos dalyvių kaip „British Gas“.

Tačiau pirmadienį mažos energetikos įmonės „Green“ direktorius Peteris McGirras sakė, kad „perspektyvos atrodo niūrios“.

„Mes tiesiog neturime tokių finansinių galimybių, kad galėtume išgyventi tokią krizę. Manau, kad visi tiekėjai jaučia krizės padarinius, tačiau kai kurie iš jų turi daug daugiau lėšų ir gali bandyti ją įveikti“, – sakė jis.

P. McGirras paragino vyriausybę suteikti paramą, kitaip „vargu ar išgyvensime žiemą“.

Dėl vėjo trūkumo vėjo jėgainėms, taip pat dėl nuolatinių atominių elektrinių veiklos pertrūkių ir klimato kaita besirūpinančių vyriausybių vykdomo anglių kasyklų uždarymo kai kurios Europos dalys išgyvena energijos krizę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)