Britanija nori iš naujo derėtis dėl šio susitarimo, vadinamo Šiaurės Airijos protokolu ir įsigaliojusio anksčiau šiais metais. ES tam nepritaria ir sako, kad Britanija labai gerai žinojo, ką pasirašo.

Susitarime minimi atvėsintos mėsos produktai ir pagal tai kilęs ginčas buvo pramintas „dešrelių karu“.

„Brexito“ ministras Davidas Frostas sakė, kad vyriausybė „toliau naudos protokolą dabartiniu pagrindu“, įskaitant „dabar galiojančius atidėjimo periodus ir palengvinimus“.

Liepos mėnesį Londonas paskelbė iki spalio 1-osios atidedantis muitinės kontrolę prekėms, atvežamoms į Šiaurės Airiją iš likusios Jungtinės Karalystės dalies.

ES atsakė pareiškimu, kad JK teisiškai privalo vykdyti savo įsipareigojimus, bet Briuselis „nepereina prie kitos 2021 metų kovą pradėtos pažeidimo [nagrinėjimo] procedūros stadijos ir kol kas nepradeda jokių naujų pažeidimų“ nagrinėjimo procedūrų.

Europos Komisija nurodė, kad „toliau konstruktyviai bendrauja su JK visų bendruomenių Šiaurės Airijoje labui“.

D. Frostas sakė, kad bus tęsiamos techninės derybos su ES siekiant „nustatyti, ar galimas konstruktyvus procesas“ JK rūpimiems klausimams dėl Šiaurės Airijos protokolo aptarti ir spręsti.

Šiaurės Airijos protokolas įsigaliojo sausio 1 dieną, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui po „Brexito“ ir visapusiškai įsigaliojus per 2016 metų referendumą priimtam Britanijos sprendimui išstoti iš ES.

Dėl šio protokolo buvo daug deramasi, siekiant išvengti realios sienos atsiradimo tarp Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos Respublikos. Pagal dabartinį susitarimą iš Didžiosios Britanijos gabenamų prekių muitinės patikrinimai perkeliami į Šiaurės Airijos uostus, faktiškai paliekant Šiaurės Airiją ES bendrojoje rinkoje.

Šiaurės Airiją tris dešimtmečius krėtė tarpkonfesinis konfliktas, užbaigtas 1998 metų taikos sutartimi. Šiemet regione vėl padažnėjo smurto išpuolių, iš dalies nukreiptų prieš naująjį protokolą.

Daugelis už sąjungą su JK pasisakančių junionistų laikosi nuomonės, kad protokolo sąlygos nustato faktinę sieną Airijos jūroje tarp Šiaurės Airijos ir likusios Jungtinės Karalystės dalies.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją