Kiekvienas šių prekybos tinklų pirkėjas gali įsigyti tik po tris aisbergo salotų galvas, be to, „Morrisons“ parduotuvėse ribojamas ir brokolių pardavimas (iki trijų brokolių žmogui).

Perkamų daržovių apribojimai įvesti po to, kai dėl praėjusį mėnesį Pietų Europos šalyse, ypač Ispanijoje, vyravusio prasto oro, labai sumažėjo daržovių tiekimas į JK.

„Tesco“ pirkėjai jau skundžiasi, jog šio prekybos tinko parduotuvių lentynose nebeįmanoma rasti aisbergo salotų – šias daržoves iš lentynų šluoja ne tik pirkėjai, bet ir vietiniai restoranai.

Dar vienas JK prekybos tinklas, „Sainsbury‘s“, teigė glaudžiai bendradarbiaująs su tiekėjais, siekdamas išlaikyti nuolatinį daržovių tiekimą savo pirkėjams.

Britiškų lapinių salotų asociacijos (angl. British Leafy Salads Association; BLSA) teigimu, Ispanijos daržovių ir vaisių derliui labai pakenkė prieš praėjusias Kalėdas kilę potvyniai bei šių metų sausį vyravęs šaltas oras.

Pietų Ispanija ne sezono metu Europos Sąjungos šalims tiekia apie 80 proc. šviežios produkcijos, todėl šviežių vaisių ir daržovių stygius jaučiamas ne tik JK, tačiau Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitose ES šalyse.

Šiuo metu aisbergo salotos į JK yra tiekiamos iš JAV, tačiau dėl padidėjusių transportavimo kaštų ir laiko sąnaudų, pardavėjai priversti kelti kainas arba riboti parduodamų prekių kiekį.

Be jau minėtų salotų ir brokolių, Europoje jaučiamas ir baklažanų, agurkų, pomidorų, pipirų, špinatų stygius, kuris truks mažiausiai iki šių metų balandžio, kol užaugs naujas derlius.

JK importuoja 50 proc. visų šalyje suvartojamų daržovių ir 90 proc. vaisių.