Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad tikrinant sąskaitas tikimasi identifikuoti tūkstančius žmonių, kurie neturi teisės gyventi JK – tai asmenys, kuriems išduotų vizų galiojimo laikas baigėsi, prieglobsčio prašę, jo negavę, tačiau neišvykę svetimšaliai bei žmonės, kurie turėtų būti deportuoti, tačiau dėl kokių nors priežasčių vengia šios prievolės.

Planuojama patikrinti apie 70 mln. sąskaitų. Manoma, jog identifikuoti nelegalus pavyks jau per pirmą atenančių metų ketvirtį.

Pagal ministerijos turimus duomenis aptikus nelegalo banko sąskaitą ji bus nedelsiant uždaryta arba įšaldyta, taip apsunkinant jos savininko gyvenimą JK.

Skelbiama, kad sąskaitos savininkui bus suteiktas šansas savanoriškai palikti šalį, o tai padarius jam bus iš karto grąžinami sąskaitoje turimi pinigai.

Planuojamas metodas sulaukė kritikos dar net nepradėjus jo taikyti. Manoma, kad ieškant nelegalų nebus išvengta klaidų, dėl kurių didžiulių nepatogumų gali patirti niekuo dėti JK gyventojai.

Ministerija gina savo poziciją ir atšauna, jog legaliai JK gyvenantys žmonės neturėtų baimintis – šios priemonės nukreiptos ne prieš juos.

Tuo tarpu vienas iš komercinių bankų – „Barclays“ – paskelbė, kad šie patikrinimai finansų įstaigoms nėra naujiena, esą tai standartinė procedūra tikrinant informaciją apie banko sąskaitos savininką nepriklausomai nuo to, kokios tautybės jis yra.