Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 256 įmonės, nustatyta, kad daugiausia atlyginimai didėjo darbininkams ir jaunesniesiems specialistams (80 proc.). Atlyginimų padidėjimą pernai ir šiais metais pajautė apie 53 proc. specialistų, 58 proc. - vidutinės grandies vadovų ir 45 proc. aukščiausio lygio vadovų.

Tyrimas atskleidė, kad įmonės atlyginimus didino 1,6 proc. Tačiau apie 11 proc. mažėjo išmokėtos premijos, priedai, lyginant su ankstesniais metais.

Kaip skelbia “Hay Group”, didžiausiais atlyginimais gali pasigirti 11-20 metų darbo stažą turintys darbuotojai. Mažiausiais – darbuotojai be stažo ar turintys didesnę nei 40 metų darbo patirtį.

73 proc. įmonių prisipažino planuojančios keisti atlyginimus. Prognozuojama, kad bendrai atlyginimai kilti gali apie 2,6 proc.

Daugiau orientuojasi į priedus ir premijas

Eligijus Kajieta
„Pagalvojus iš darbuotojo mąstymo perspektyvos, verslininkai jaučia, kad darbuotojai laukia, kada sugrįš normalūs laikai, kai atlyginimai didės ne 1-2 proc., o daugiau. Deja, šiuo klausimu gerų naujienų neturime. Atlyginimų biudžetai didėjo, bet ne tiek, kad tai pajustų visi darbuotojai“, - tyrimo rezultatus pristatydamas kalbėjo „Hay Group“ produktų ir paslaugų vadovas Baltijos šalims Eligijus Kajieta.

Tarptautinės vadybos ir konsultacijų bendrovės atstovas pabrėžė, kad 29 proc. įmonių atlyginimus laiko įšaldytus. Įmonėse, kuriose atlyginimai augo, užmokesčių padidėjimą galėjo pajusti 62 proc. darbuotojų, kurie dirbo tose pačiose pozicijose.

E. Kajieta pastebėjo, kad įmonės nedidina atlyginimų dėl dviejų priežasčių: finansinių resursų stokos arba nepakankamo pelno atsigavimo.

„Be to, pastebime, kad verslininkai stengiasi valdyti savo rizikas nedidindami savo fiksuotų įsipareigojimų - bazinių atlyginimų. Tačiau galbūt žada daugiau lanksčių schemų. Jei įmonė nedidina bazinių atlyginimų, dar nereiškia, kad darbuotojas metų pabaigoje negalės turėti didesnio užmokesčio“, - teigė bendrovės atstovas.

Siūlo užsidirbti atlyginimą papildomai

E. Kajieta analizuoja, kad lietuviško kapitalo įmonės aktyviau didino atlyginimus nei užsienio kapitalo įmonės.

„Stengiasi pakelti atlyginimus tiems, kurių atlyginimai patys mažiausi. Lietuviško kapitalo įmonėms reikia mesti didesnius finansinius resursus, kad užglaistytų mažai uždirbančių žmonių skaudulius“, - kalbėjo jis.

„Hay Group“ atstovas teigia, kad vis aktyviau darbuotojams siūloma užsidirbti daugiau ne keliant fiksuotą atlyginimą, o dalyvaujant lanksčioje atlyginimų sistemoje, kurioje papildomai pinigų galima gauti už pasiektus konkrečius rezultatus. Skelbiama, kad žemiausios grandies darbuotojas tokiomis schemomis per metus gali užsidirbti apie vieną papildomą mėnesinį atlyginimą. Vadovai – apie du ir daugiau.

Taip pat E. Kajieta patarė patiems darbuotojams keisti požiūrį į darbą. Anksčiau gaji nuomonė, kad dirbant tą patį darbą galima tikėtis nuosekliai augančio atlyginimo, šiandieninėje Lietuvos ekonomikoje nebegalioja.

„Tik už didesnį ir produktyvesnį darbą galima tikėtis didesnio atlyginimo“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)