Pasak Lawrence‘o Wardo, svarbu, jog Lietuvos įmonės, dirbančios su sankcionuotomis įmonėmis Baltarusijoje, iki birželio 3 dienos įsitikintų, kad jokios paslaugos iš JAV joms nėra teikiamos.

„Po birželio 3 dienos, jei esate lietuviška įmonė, galite tęsti verslą su šiomis įmonėmis, tačiau niekaip negalite įtraukti JAV į tuos santykius“, – įmonėms skirtame seminare ketvirtadienį sakė JAV teisininkas.

Jis pabrėžė, jog po birželio 3 dienos Lietuvos įmonės negalės tiekti jokių JAV prekių ar paslaugų sankcionuotoms įmonėms, taip pat negalės iš jų priimti mokėjimų JAV doleriais ar naudotis JAV bankais.

„Lietuvos įmonėms ir ypač toms, kurios vykdo verslą su šiomis Baltarusijos įmonėmis, manau, kad svarbiausias dalykas, kurį dabar galite padaryti, yra rizikos vertinimas, todėl atkreipkite dėmesį į savo verslą, susijusį su Baltarusija arba su viena iš šių devynių bendrovių ir kokie verslo aspektai liečia JAV – ar jūs gaunate kažkokias prekes iš JAV, kurias gabenate vienai iš šių kompanijų, ar tam tikru būdu naudojatės JAV partneriu teikdami kažkokią paslaugą, ar naudojatės JAV banku, ar turite sutartis, kurioje sandoriai yra JAV doleriais“, – aiškino L. Wardas.

Sankcijų sąraše yra „Belneftechim“, „Belneftechim USA“, „Lakokraska“, „Polock Steklovolokno“,„Belarusian Oil Trade House“ („Beloruskij neftianoj torgovyj dom“), „Belšina“,„Grodno Azot“, „Grodno Chimvolokno“ ir „Naftan“.

Sankcijos taip pat bus taikomos įmonėms, kuriose šios Baltarusijos bendrovės turi daugiau nei 50 proc. akcijų.

L. Wardas perspėjo, jog Lietuvos įmonės, palaikančios sankcionuotas Baltarusijos įmones ar režimą, taip pat gali būti nubaustos.

„Per pastarąjį dešimtmetį JAV vyriausybė nusprendė vis labiau taikyti šias antrines sankcijas. Manau, kad tai didėjanti rizika ir tam tikra rizika, kuri išliks didėjanti ateinančiais metais“, – teigė jis.

JAV atnaujinant sankcijas, Lietuvos užsienio reikalų ministerija ryšių su šiomis įmonėmis turinčias Lietuvos bendroves paragino „įvertinti visas galimas rizikas“.

Vašingtonas ekonomines priemones šioms Baltarusijos įmonėms įvedė 2007–2008 metais, o 2015-aisiais jų galiojimą laikinai iš dalies sustabdė ir nuo to laiko moratoriumą pratęsdavo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)