G.Kessler atmetė tabako bendrovių prašymą nepripažinti vyriausybės teisės reikalauti dalies buvusio pelno.

Bendrovės "Altria Group Inc.", kurios padalinys "Philip Morris USA" yra didžiausias JAV cigarečių gamintojas, akcijos nuvertėjo 8,9 proc., o "R.J. Reynolds Tobacco Holdings Inc." akcijų kursas smuko 6,2 proc.

Ieškinys, kurį 1999 metais pareiškė prezidento Bill'o Clinton'o (Bilo Klintono) administracija, teisme turėtų būti pradėtas svarstyti rugsėjo mėnesį. Ieškinyje tabako bendrovės kaltinamos tuo, kad susimokiusios dar šeštąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį jos sąmoningai klaidino visuomenę dėl su rūkymu susijusios rizikos.

G.Kessler nusprendė, kad baudų ir jų dydžio klausimai turi būti sprendžiami teismo proceso metu.

"Altria" ir R.J. Reynolds" atstovai tvirtino, jog bendrovės su naujausiu sprendimu nesutinka ir svarsto galimybę jį tiesiogiai apskųsti apeliaciniam teismui. "Altria" ir R.J. Reynolds" bei kita tabako bendrovė "Brown & Williamson" yra įsitikinusios, kad galutinis sprendimas bus joms palankus.

Vyriausybė pareiškė ieškinį "Philip Morris USA" ir "Altria", "R.J. Reynolds Tobacco Co." ir jos svarbiausiam padaliniui "R.J. Reynolds Tobacco Holdings", "Loews Corp." valdomai "Lorillard Tobacco", "British American Tobacco Plc" priklausančiai "Brown & Williamson" bei "Vector Group Ltd." valdomai "Liggett Group".

G.Kessler pritarė sektoriaus atstovų požiūriui, jog vyriausybė turi įrodyti tikėtinus būsimus pažeidimus prieš skirdama didžiules baudas. Tačiau teisėja atmetė tabako bendrovių argumentą, esą galimas sankcijas griežtai riboja teisinis precedentas.

G.Kessler nuomone, buvusio pelno dalies prisiteisimas neturi būti apribotas "lėšomis, kurios tebėra naudojamos ar gali būti panaudotos finansuoti būsimus pažeidimus". Tokio apribojimo siekė tabako bendrovės.

Teisėja taip pat atmetė sektoriaus atstovų argumentą, esą buvusio pelno dalies išsireikalavimas yra netinkamas, nes prilygsta bausmei. G.Kessler teigimu, toks netinkamai gauto pelno išsireikalavimas teisėtai atgrasys nuo būsimų pažeidimų.

Naujausią teismo sprendimą palankiai įvertino kovos su rūkymu organizacija "Kampanija už tabako gaminių nevartojančius vaikus".

Tabako bendrovės tvirtina, kad nuo 1998 metų pakeitė veiklos būdus ir dabar veikia pagal susitarimą su valstijomis, kuris griežtai reglamentuoja cigarečių rinkodarą ir tabako bendrovių priežiūrą.

Tuo tarpu JAV teisingumo departamento teisininkai teigė įrodysiantys, jog sektoriaus atstovai pažeidinėjo įstatymus ir sudarę minėtą susitarimą. Departamento požiūriu, tabako bendrovės pažeidė susitarimą ir toliau reklamuoja savo produkciją jaunimui skirtuose leidiniuose bei naudoja "vaizdus ir informaciją, nors žino, kad jie daro poveikį paaugliams".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją