"JAV nepaprastai nuvylė Rusijos sprendimas uždrausti importuoti mėsą iš JAV, kuri atitinka aukščiausius saugos standartus pasaulyje", - teigiama bendrame JAV prekybos atstovo Rono Kirko ir žemės ūkio ministro Tomo Vilsacko pareiškime.

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba ("Rosselchoznadzor") nuo vasario 11 d. įvedė draudimą importuoti visą mėsos produkciją iš JAV dėl jos sudėtyje esančio augimą skatinančio hormono raktopamino. Grupė šalių vertina raktopaminą kaip kenksmingą medžiagą, tačiau Jungtinėse Valstijoje negalioja jokie raktopamino vartojimo apribojimai.

"Nepaisydama daugkartinių JAV prašymų aptarti raktopamino vartojimo saugumą, Rusija atsisakė bet kokio konstruktyvaus dialogo ir įvedė visišką draudimą importuoti JAV mėsą", - sakoma R. Kirko ir T. Vilsacko pareiškime. Todėl "JAV ragina Rusiją nedelsiant atnaujinti JAV mėsos ir mėsos produkcijos tiekimą rinkai ir laikytis įsipareigojimų, prisiimtų įstojus į PPO".

Nuo gruodžio 7 d. "Rosselchoznadzor", importuodama mėsos produkciją iš šalių, kur naudojamas raktopaminas, pradėjo reikalauti dokumentų, įrodančių, kad ši produkcija pagaminta nenaudojant minėtojo preparato.

"Rosselchoznadzor" duomenimis, raktopaminas aktyviausiai naudojamas JAV, Kanadoje, Brazilijoje, Meksikoje. Raktopaminą naudoti uždrausta 160 pasaulio šalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)