Tai BNS penktadienį patvirtino "Achemos" Rinkos vystymo skyriaus viršininkas Petras Lenktaitis.

Pasak jo, antidempingo tyrimas pradėtas balandžio 19 dieną, bendrovę apie tai informavo JAV ambasada Lietuvoje.

"Balandžio 22 dieną iš JAV mums buvo atsiųstas klausimynas, kurį dabar pildome", - BNS sakė Petras Lenktaitis.

Pasak naujienų agentūros "Interfax", USITC tyrimą pradėjo ir prieš Baltarusijos, Ukrainos ir Rusijos azotinių trąšų gamintojus. Tyrimas pradėtas remiantis "Nitrogen Solution Fair Trade Committee", vienijančio JAV amonio nitrato gamintojus, kreipimusi.

Komisija per 45 dienas - iki birželio 3 dienos - turi paskelbti išankstinį sprendimą, ar amonio nitrato importas Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos ir Rusijos padarė žalos JAV gamintojams.

Pasak P.Lenktaičio, šiuo metu "Achema" savo produkcijos į JAV neeksportuoja dėl nepalankių kainų. Pernai bendrovės eksportas į JAV, P.Lenktaičio teigimu, sudarė mažiau nei 10 proc. viso eksporto.

"Achema" yra didžiausia azotinių trąšų gamintoja Baltijos valstybėse. Įmonė gamina tris pagrindinius produktus: amonio salietrą, karbamidą ir karbamido bei amonio salietros tirpalą.

Per devynis parėjusių metų mėnesius "Achema" pardavė produkcijos bei suteikė paslaugų už 405,334 mln. litų ir skelbė uždirbusi 11,83 mln. litų grynojo pelno.

"Achemos" veiklos rezultatai iš esmės priklauso nuo trąšų rinkos sezoniškumo ir kainų svyravimo.

Bendrovės įstatinis kapitalas yra 252,716 mln. litų. Didžiausia "Achemos" akcininkė yra bendrovė "Viachema", kuriai priklauso 97,14 proc. akcijų.

Antidempingo bylas "Achemai" anksčiau buvo iškėlusi ir Europos Sąjunga. Šiuo metu bendrovė derasi su Europos Komisija dėl įsipareigojimų prisiėmimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją