Kovo mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apmuitinantis importuojamą aliuminį 10 proc., o plieną - 25 proc. tarifu. Iki šiol ES buvo gavusi dvi laikinas išimtis nuo tarifų, tačiau šios išimtys baigia galioti birželio 1 dieną.

Per šį laikotarpį ES intensyviai prašė Jungtinių Valstijų atleisti Europą nuo tarifų, tačiau pastangos buvo bevaisės.

W. Rossas oficialiame pranešime teigė, kad derybose su ES nepavyko pasiekti abi šalis tenkinančio susitarimo, kuris leistų Europai suteikti nuolatinį atleidimą nuo tarifų.

„Mes derėjomės su Europos Komisija (EK), ir nors buvo pasiektas progresas, derybos nepasiekė tokios ribos, kad būtų galima toliau tęsti laikiną išimtį arba nuo tarifų ES atleisti visam laikui“, - sakė W. Rossas.

Tuo tarpu derybos su Kanada ir Meksika dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA) „vyksta ilgiau, nei tikėtasi“, o konkreti jų pabaigos data yra nenustatyta, todėl išimtys nuo tarifų Kanadai ir Meksikai taip pat bus panaikintos, žurnalistams sakė W. Rossas.

Savo ruožtu, Pietų Korėja išsiderėjo plieno eksporto kvotą, o Argentina, Australija ir Brazilija susitarė dėl „į JAV eksportuojamų metalų apribojimų, kurie pakeis tarifus“, pridūrė prekybos sekretorius.

JAV tarifai metalams sukėlė amerikiečių sąjungininkų pasipiktinimą. Prancūzijos ūkio ministras Bruno Le Maire'as perspėjo, kad ES imsis „visų reikiamų priemonių“ atsakyti į pritaikytus tarifus, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel pabrėžė, jog ES veiks „tvirtai ir vieningai“.

„Norime būti atleisti nuo šių tarifų, kurie yra nesuderinami su Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėmis“, - Lisabonoje anksčiau ketvirtadienį sakė A. Merkel.

Merkel žada atsakyti „ryžtingai“

Europos Sąjunga, pasak Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, reaguos „protingai, ryžtingai ir bendrai'. „Mes patvirtinome tikslą, kad norime išimčių šiems muitams, pasiūlėme pokalbius tam tikru pagrindu“, - sakė A. Merkel ketvirtadienį Lisabonoje po susitikimo su Portugalijos ministru pirmininku Antoniumi Costa.

Jei muitai bus paskelbti, ES pozicija, anot A. Merkel, bus „vienareikšmiška“. Ji esą sutaria su ES partnerėmis, kad „šie muitai nesuderinami su PPO taisyklėmis“. Tačiau A. Merkel teigė nenorinti užbėgti įvykiams už akių, „nes sprendimas dar nėra žinomas“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kovą paskelbė, kad jo šalis taikys 25 proc. muitus plienui ir 10 proc. - aliuminiui. Tačiau iki šio vidurnakčio Vašingtono laiku ES dar taikoma išimtis. Manoma, kad prezidentas išimties nepratęs.

ES kelias savaites nesėkmingai siekė kompromiso. Jei išimtis nebus pratęsta, Briuselis jau pasirengė įvesti atsakomuosius muitus tokioms JAV prekėms, kaip viskis, motociklai ir džinsai.

Papildyta 18:29

ES pasirengusi į JAV taikomus plieno ir aliuminio prekybos apribojimus reaguoti greitai, tvirtai, bet proporcingai.

JAV paskelbus, kad birželio 1 d. taikys papildomus importo muitus iš ES į Jungtines Valstijas eksportuojamam plienui ir aliuminiui, atitinkamai 25 ir 10 proc., ES pradės teisinius veiksmus Pasaulio prekybos organizacijoje.

Jeanas-Claude‘as Junckeris
„Šis sprendimas man kelia susirūpinimą. Europos Sąjunga mano, kad JAV vienašališkai nustatyti muitai yra nepagrįsti ir prieštarauja Pasaulinės prekybos organizacijos taisyklėms. Tai yra grynas protekcionizmas. Per pastaruosius mėnesius ES nuolat įvairiais lygmenimis diskutavo su Jungtinėmis Valstijomis, kad bendrai spręstų plieno sektoriaus perteklinių pajėgumų problemą. Pertekliniai pajėgumai tebėra esminė problemos dalis, tačiau ES nėra jos priežastis. Priešingai - ši problema lygiai taip pat veikia pačią Europos Sąjungą. Todėl esame pasiryžę bendradarbiauti su partneriais ir ieškoti struktūrinių sprendimų.

Taip pat nuolat rodėme, kad esame atviri diskusijoms, kaip pagerinti dvišalius prekybos santykius su JAV, tačiau taip pat aiškiai sakėme, kad ES nesiderės grasinamosiomis aplinkybėmis. Taikydamos priemones tiems, kurie nėra atsakingi už perteklinius pajėgumus, Jungtinės Valstijos iš tikrųjų padeda tiems, kurie atsakingi dėl problemos. JAV nepalieka mums kitos pasirinkimo galimybės, kaip tik pradėti PPO ginčų sprendimo bylą ir taip pat taikyti muitus tam tikroms iš JAV importuojamoms prekėms. Mes ginsime Europos Sąjungos interesus laikydamiesi tarptautinės prekybos teisės“, - sakė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

JAV priemonės paveiks ES eksportą, kurio vertė 2017 m. siekė 6,4 mlrd. eurų. ES siekė išvengti šiandienos padėties, tačiau ir ruošėsi tokiai galimybei ir yra pasirengusi į JAV taikomus plieno ir aliuminio prekybos apribojimus reaguoti greitai, tvirtai, proporcingai ir laikydamasi visų PPO taisyklių.

Pasak Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje pranešimo, birželio 1 d. Europos Sąjunga pradės teisinius veiksmus Pasaulio prekybos organizacijoje. Tokį sprendimą gegužės 29 d. priėmė Europos Komisijos narių kolegija, tą pačią dieną pasitarusi su valstybėmis narėmis.

Prancūzija teigia, kad šis JAV sprendimas yra „nepagrįstas ir nepateisinamas“, pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

„Prancūzija nepalankiai vertina šias nepagrįstas ir nepateisinamas priemones“, - sakė Prancūzijos jaunesnysis užsienio reikalų ministras Jeanas-Baptiste'as Leymone'as, reaguodamas į anksčiau ketvirtadienį paskelbtą JAV sprendimą nebesuteikti ES išimties nuo tarifų plienui ir aliuminiui.

Anot jo, JAV prezidento D. Trumpo administracija „neteisingai reagavo“ į „skubų poreikį reformuoti pasaulinę prekybą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (452)