Ministro pirmininko teigimu, šie patikinimai nuskambėjo suprantant, kad Kremlius mėgina suskaldyti NATO ir Europos Sąjungą. Savo pageidavimus dėl NATO karinių priemonių perdavusi Lietuvos delegacija savo ruožtu pažadėjo pagalbą amerikiečiams kovojant su „Islamo valstybės“ grupuotės kovotojais.

Mėsos rinka

Anot Lietuvos premjero, susitikime Jungtinių Valstijų viceprezidentas pažadėjo, kad galutinis sprendimas leisti Lietuvai įvežti mėsos produktus į JAV bus priimtas kaip įmanoma greičiau.

„Viceprezidentas pasakė: jūs labai greitai turėsite leidimus įvežti mėsą. Tokius patikinimus gavome“, - BNS telefonu iš Vašingtono sakė premjeras.

JAV rinka galėtų atverti naujų galimybių Lietuvos eksportuotojams, šiuo metu susiduriantiems su sunkumais dėl Rusijos įvesto embargo, kurį Maskva Vakarams pritaikė dėl sankcijų, įvestų reaguojant į Krymo okupaciją ir paramą separatistams Ukrainos rytuose.

Prieš kelias dienas buvo pranešta, kad JAV Maisto saugos ir kontrolės tarnyba (FSIS) paruošė galutinį ekvivalentiškumo audito ataskaitos projektą, kuriame pripažįstama, kad Lietuvoje taikoma valstybinė mėsos kontrolės sistema visiškai atitinka JAV keliamus reikalavimus ir yra lygiavertė JAV taikomai kontrolės sistemai.

Lietuvos premjero teigimu, pagal JAV įstatymus visų procedūrų derinimas gali užtrukti iki trijų mėnesių, nors JAV viceprezidentas užsiminęs, jog terminas gali būti ir trumpesnis.

NATO skydas

Susitikimo metu A.Butkevičius sakė pristatęs Lietuvos vyriausybės sprendimus dėl gynybos biudžeto didinimo, o jo vadovaujama delegacija pateikė konkrečius pasiūlymus, kaip galėtų būti įgyvendinami NATO sprendimai dėl papildomų saugumo priemonių Rytų Europoje.

Premjeras teigė padėkojęs JAV už tai, kad reaguodamos į Rusijos veiksmus Ukrainoje jos šiemet šiemet dislokavo po kuopą karių Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje.

„Išsakiau padėką savo vardu ir visų Lietuvos žmonių vardu, nes tai žmonėms suteikia tam tikrą ramumą. Viceprezidentas teigiamai įvertino mūsų pastangas“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Premjeras taip pat išsakė viltį, kad JAV Kongresas patvirtins prezidento administracijos iniciatyvą skirti milijardą dolerių saugumo reikmėms Rytų Europoje.

„Iki detalių nebuvo nueita. Mes perdavėme kai kuriuos dokumentus, išsakėme pageidavimus. Mums svarbiausia, kad Baltijos šalys bus saugios, bus ginamos, ir tokia pozicija buvo išsakyta. Viceprezidentas pasakė, kad kai JAV iš tiesų turi galvoje tai, ką sako apie Baltijos šalių gynybą“, - teigė premjeras.

Pasak jo, susitikime pabrėžta ir derinamos JAV bei ES laisvos prekybos sutarties svarba, ypač įvertinant tai, jog, pasak premjero, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia suskaldyti NATO ir Europos šalis.

„Putino tikslas yra, kad būtų suskaldytas NATO, o tolimesnis žingsnis - suskaldyti Europos Sąjungą. Bet to mes negalime leisti“, - sakė Lietuvos premjeras.

Amerikos dujos

A.Butkevičiaus teigimu, JAV viceprezidentas taip pat pasveikino Lietuvos planus įrengti suskystintų gamtinių dujų terminalą, kurį teoriškai ateityje galėtų pasiekti ir dujos iš JAV.

Pirmieji eksportui tinkami terminalai JAV turėtų būti įrengti 2015 metų pabaigoje. JAV bendrovės turi gauti vyriausybės leidimus eksportuoti dujas į šalis, su kuriomis nėra laisvos prekybos sutarčių - tokiomis kaip Lietuva. Dalis įmonių tokį leidimą jau turi.

„(Viceprezidentas labai džiaugėsi LNG (suskystintų gamtinių dujų) terminalu. Matosi, kad turi labai išsamią informaciją, vos ne mintinai žino terminalo pajėgumus (...). Turėsime pilnas galimybes tiesiogiai derėtis su kompanijomis, kurios jau turi licencijas“, - sakė premjeras.

Šiuo metu Lietuva visas dujas gauna iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“. Nuo kitų metų dalį dujų per terminalą Lietuvai tieks Norvegijos įmonė „Statoil“.

Lietuvos instruktoriai Irake?

Lietuvos delegacija susitikime oficialiai pasiūlė paremti Jungtinių Valstijų vadovaujamą koaliciją kovoje prieš „Islamo valstybės“ grupuotę, kuri yra užėmusi teritorijas Irake ir Sirijoje. Lietuva ketina pasiųsti humanitarinę pagalbą ir teigia galinti deleguoti karinius instruktorius, kurie apmokytų su džihadistais kovojančias Irako pajėgas.

„Buvo du pasiūlymai - humanitarinė pagalba ir instruktoriai“, - BNS telefonu iš Vašingtono sakė premjeras.

Tarptautinę koaliciją prieš Islamo valstybės grupuotę buria Jungtinės Valstijos, jos kartu su britais ir prancūzais rengia oro antskrydžius prieš kovotojus. Naikintuvus taip pat atsiuntė Belgija, Danija, Nyderlandai, Kanada ir Australija.

Pravers duris į „Turtingųjų klubą“

Kartu su premjero delegacija susitikime Baltuosiuose rūmuose dalyvavęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad JAV viceprezidentas pažadėjo politinę paramą Lietuvai siekiant narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje, kuri vadinama prestižiniu „turtingųjų šalių klubu“.

„Viceprezidentas pabrėžė, kad mes galime tikėtis Jungtinių Valstijų paramos kelyje integruojantis į šią organizaciją. Parama iš svarbiausių pasaulio žaidėjų, kurią šiandien išgirdome, nuteikia optimistiškai“, - BNS telefonu iš Vašingtono sakė ministras.

Lietuva oficialiai derybas dėl įstojimo į Paryžiuje įsikūrusią organizaciją tikisi pradėti kitąmet gegužę ir įstoti į ją 2017 arba 2018 metais. Estija į organizaciją priimta 2010 metais. Šiuo metu EBPO turi 34 nares.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1508)