Derybos turėjo būti atnaujintos šį mėnesį, tačiau, teigė Kinijos prekybos ministerija, šalies vicepremjeras Liu He pokalbio telefonu metu sutarė su JAV prekybos įgaliotiniu Robertu Lighthizeriu ir iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu susitikti spalį.

Pareigūnai sutarė „dirbti kartu ir imtis praktinių veiksmų, kad būtų sukurtos palankios sąlygos konsultacijoms“. Abi pusės iki derybų esą „palaikys artimą ryšį“, sakoma Prekybos ministerijos pranešime.

Pastarąjį kartą derybininkai buvo susitikę liepą Šanchajuje. Tuo metu derybos buvo vadinamos konstruktyviomis, tačiau apčiuopiamų rezultatų jos nedavė.

Neilgai trukus JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė didinsiantis muitus daugiau nei 500 mlrd. dolerių vertės kiniškų prekių importui. Pekinas į tai atsakė muitais 75 mlrd. dolerių vertės amerikietiškoms prekėms.

Naujos įtampos

Įtampa tarp šalių vasarą augo, o D. Trumpas apkaltino Kinijos derybininkus tyčia nepasirašant prekybos susitarimo, nes šie esą viliasi, kad D. Trumpas pralaimės 2020-ųjų JAV prezidento rinkimus, o naujasis prezidentas bus sukalbamesnis.

Neseniai vykusiame Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikime Prancūzijoje D. Trumpas prakalbo apie atsinaujinusius pokalbius tarp JAV ir Kinijos derybininkų, taip suteikdamas postūmį finansų rinkoms. Kinijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu tvirtino nieko nežinanti apie šiuos pokalbius.

Šią savaitę Kinija pateikė skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) prieš JAV dėl šios įvedamų muitų.

Nors JAV-Kinijos prekybos derybos prasidėjo metų pradžioje ir atrodė, kad daroma pažanga, pavasarį D. Trumpas netikėtai nutraukė derybas.

Derybos buvo atnaujintos birželį vykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime Osakoje, kur D. Trumpas susitiko su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

Visgi savo skunde PPO Pekinas tvirtino, kad nauji JAV muitai „rimtai pažeidžia dviejų šalių lyderių Osakoje pasiektą susitarimą“.

Tikėtina, kad finansų rinkos naują pasaulį sudrebinusio prekybos karo derybų ratą sutiks teigiamai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)