Kinijos ir JAV derybininkai pokalbius – savo pirmąsias diskusijas prekybos klausimais nuo birželio mėnesio – tęsė dvi dienas.

Kinijos prekybos ministerija pareiškė, kad delegacijų derybos dėl prekybos buvo „konstruktyvios ir atviros“.

„Dvi šalys palaikys ryšius dėl būsimų planų“, – nurodė ministerija trumpame pranešime.

Tuo tarpu Baltųjų rūmų atstovės spaudai pavaduotoja Lindsay Walters pareiškė, kad derybos buvo užbaigtos po to, kai pareigūnai „apsikeitė nuomonėmis apie tai, kaip ekonominiuose santykiuose būtų galima užtikrinti sąžiningumą, pusiausvyrą ir abipusę naudą“.

JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis šaltiniais, pranešė, kad derybų metu šalys išdėstė savo žinomas pozicijas, o Pekinas, regis, nebuvo pasirengęs pasiūlyti kokių nors naujų būdų išspręsti Baltiesiems rūmams rūpimas problemas, tokias kaip milžiniškas JAV prekybos su Kinija deficitas.

Šį ketvirtadienį įsigaliojo JAV planuoti importo muitai 16 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms. Pekinas paskelbė, jog imasi atitinkamų atsakomųjų priemonių ir tą pačią dieną Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) pateikė skundą dėl šių muitų.

Liepos mėnesį Vašingtonas įvedė importo muitus 34 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms, o Pekinas muitais apmokestino tokios pat vertės importą iš JAV. Taigi bendra abiejų šalių muitais apmokestintų prekių vertė jau pasiekė 100 mlrd. JAV dolerių, o Jungtinės Valstijos šiuo metu svarsto galimybę importo muitus nustatyti dar 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas sako, jog tai gali įvykti visai netrukus.

Iki rugsėjo 6 dienos Vašingtonas laukia visuomenės pastabų dėl muitų 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms ir netrukus po to gali įvesti tuos muitus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)