Derybos nutrūko gegužę, kai JAV apkaltino Pekiną įsipareigojimų nepaisymu, ginčas peraugo į smarkius baudžiamųjų muitų augimus. JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas sutiko atnaujinti derybas po pokalbio G20 viršūnių susitikime Japonijoje birželio 29 d.

Antradienį JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir prekybos įgaliotinis Robertas Lighthizeris kalbėjosi su Kinijos vicepremjeru Liu He bei prekybos ministru Zhong Shanu.

Baltųjų rūmų ekonomikos patarėjas Larry‘is Kudlow sakė žurnalistams, kad derybos vyko konstruktyviai, tačiau „per anksti detalėms“. L. Kudlow sakė, kad D. Trumpas sutiko užlaikyti naujų muitų įvedimą ir leisti tam tikrus JAV gaminius parduoti Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“.

„Tai pasakius, mes turime didelių – noriu pabrėžti – didelių lūkesčių, kad Kinija greitu metu, galbūt iš karto, pradės pirkti JAV žemės ūkio produkciją“, – sakė L. Kudlow „Fox Business Network“.

Kinijos prekybos ministerija pranešė, kad abi pusės apsikeitė „nuomonėmis dėl susitarimo įgyvendinimo, pasiekto abiejų šalių vadovų susitikime Osakoje.“

Vašingtonas ir Pekinas pernai įvedė vienas kitam baudžiamuosius muitus, apimančius daugiau nei 360 mlrd. dolerių dvišalėje prekyboje – šie mokesčiai išlieka.

Po susitikimo su Xi Jinpingu Osakoje, D. Trumpas sakė susilaikysiantis nuo muitų įvedimo Kinijos prekėms. Anksčiau D. Trumpas grasino įvesti papildomus baudžiamuosius muitus Kinijos eksportui į JAV, kurių vertė siekia 300 mlrd. dolerių.

Paklaustas apie spekuliacijas, kad Pekinas laukia, kaip pasibaigs muitų lenktynės, L. Kudlow sakė, kad „tai būtų didelė klaida“.
„Aš manau, kad toks mąstymas pakenktų deryboms dėl prekybos“, – sakė jis, užsiminęs, kad JAV neskuba daryti galutinio sprendimo.

Greitis nėra problema, kokybė yra problema. Nedarau prognozių ir kartoju šį požiūrį. Nėra jokio tvarkaraščio“, – sake L. Kudlow.