Kartu ji leido suprasti, kad dėl Donaldo Trumpo administracijos ekonominės politikos vis dar išlieka didelis netikrumas. J. Yellen teigimu, JAV FED bankas rizikuoja pavėluoti, jeigu vilkins didinti palūkanų normas, ir galiausiai jis gali būti priverstas griežtinti politiką sparčiai, o toks scenarijus gali išprovokuoti recesiją.

„Pernelyg ilgas skatinimo priemonių nutraukimo laukimas gali būti neprotingas“, – sakė J. Yellen, kalbėdama Senato bankų komitete Vašingtone.

„Per artimiausius posėdžius komitetas išnagrinės, ar toliau gerėja užimtumo bei infliacijos rodikliai taip, kaip tikėtasi“, sakė ji.

J. Yellen neužsiminė, ar bankui gali tekti didinti palūkanų normas tris kartus šiais metais, – apie tai pastarąjį kartą ji kalbėjo gruodį.

Taip pat ji nepatikslino, ar JAV centrinis bankas padidins palūkanų normą kovą ar birželį vyksiančio posėdžio metu.

„Biudžeto-mokestinės politikos ar kitos ekonominės politikos pokyčiai gali turėti įtakos ekonominėms perspektyvoms, – sakė J. Yellen. – Kol kas anksti kalbėti, kokie numatomi politikos pokyčiai ir kokių dėl to galima tikėtis ekonominių padarinių.“

JAV prezidentas D. Trumpas pažadėjo švelninti reguliavimą, nors ir nepatikslino informacijos, ir kol kas nežinoma, kokiu mastu planuojama mažinti mokesčius, tuo tarpu naujų importo mokesčių bei išlaidų infrastruktūrai didinimo tikimybė gali pakurstyti infliaciją.

J. Yellen sakė nenorinti kalbėti apie konkrečius pasiūlymus mokesčių bei išlaidų sferoje, bet paragino įstatymų leidėjus susimąstyti apie būtinybę siekti verslo efektyvumo, nes tik taip, ekonomistų nuomone, gyvenimo kokybė gerės ilgalaikėje perspektyvoje.

Kitas Banko posėdis monetarinės politikos klausimais vyks kovo 14-15 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją