Nuo spalio vidurio vykęs JAV ekspertų auditas yra svarbus žingsnis siekiant suderinti leidimus mūsų šalies kiaušinių produktų gamybos įmonėms eksportuoti savo produkciją į JAV.

Audito metu buvo vertinamas maisto saugos ir kontrolės sistemos efektyvumas Lietuvoje. JAV ekspertas gilinosi į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) diegiamas kontrolės ir kokybės užtikrinimo sistemas, vertino teritorinių jos padalinių kompetenciją bei vykdomos kontrolės lygiavertiškumą JAV taikomiems reikalavimams. Be to, auditas atliktas Lietuvos įmonėje, gaminančioje ir ketinančioje eksportuoti į JAV kiaušinių produktus. Vertinant laboratorinių tyrimų atlikimą ir objektyvumą, ekspertas lankėsi Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute.

Derybos su JAV žemės ūkio departamento Maisto saugos ir kontrolės tarnyba (FSIS) dėl kiaušinių produktų eksporto buvo pradėtos 2011 m., o 2014 metais vėl atnaujintos.

Pirmajame derybų etape JAV ekspertams vertinti buvo pateikta reikiama dokumentacija ir užpildyti ekvivalentiškumo klausimynai. Keletą pastarųjų metų informacija buvo nuolat papildoma, teikiami naujausi kiaušinių produktų sektoriaus valstybinės kontrolės duomenys. Vienas svarbiausių etapų derybose – atitikties auditas Lietuvoje ir jo išvados.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)