Praeitą mėnesį buvo pranešama, kad JAV ekonomika trečiąjį ketvirtį paaugo 1,9 proc. Remiantis patikslintais duomenimis, ekonomika augo sparčiau dėl padidėjusio eksporto ir investicijų į nekilnojamąjį turtą.

Augimą taip pat kiek paskatino verslo investicijos, kurios yra smarkiai nukentėjusios nuo JAV ir Kinijos prekybos karo. Jos nusmuko mažiau nei buvo pranešama anksčiau – 2,7 proc. vietoje 3 proc.
Bendru ekonomistų sutarimu, nebuvo numatoma jokių pokyčių BVP prognozėse, tačiau kai kurie teisingai prognozavo, kad rodiklis pakils ir trečiojo ketvirčio augimas aplenks antrojo ketvirčio 2 proc. augimą.

Įprasta augimo varomąja jėga laikomas vartojimas, kuris yra atsakingas už 70 proc. JAV BVP, išliko stiprus. Duomenys rodo, kad pakilo ilgalaikio vartojimo prekių pirkimas.

Investicijos į nekilnojamojo turto rinką pakilo 5,1 proc. – šis rodiklis yra stipriausias per dvejus metus, kadangi jį skatina neigiamos palūkanų normos.

Eksportas, antrąjį ketvirtį nukritęs 5,7 proc., trečiąjį ketvirtį atsigavo ir pakilo 0,9 proc. Importo rodiklis taip pat buvo stipresnis nei ankstesnėse prognozėse ir trečiąjį ketvirtį yra pakilęs 0,8 proc.

Šiuos pozityvius patikslintus duomenis kiek aptemdė suprastėjęs vyriausybės išlaidų rodiklis, kuris trečiąjį ketvirtį padidėjo 1,6 proc., vietoje prognozuotų 2 proc.

Žvelgdamas į ketvirtąjį ketvirtį, prekybos departamentas atskiroje ataskaitoje pranešė, kad ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai spalį buvo geresni nei tikėtasi – užfiksuotas 0,6 proc. augimas, nors ekonomistai buvo numatę smarkų nuosmukį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)