Toks porinkiminis nuotaikų pokytis neigimai paveikė besiformuojančių rinkų valiutas ir akcijas, nes investuotojai linkę nukreipti pinigų srautus atgal į Jungtines Valstijas.

Manoma, kad Europos akcijos dienos prekybą pradės žymiai pakilusios: Vokietijos DAX šoktels 0,3 proc., o Jungtinės Karalystės (JK) FTSE išliks to paties lygio, kaip ankstesnės sesijos pabaigoje.

Toliau stiprėja nerimas dėl Italijos bankų ir kitą mėnesį vyksiančio referendumo politinių padarinių, ypač, kai praėjusios sesijos pabaigoje 10 metų trukmės Italijos obligacijų pajamingumas buvo didžiausias nuo 2014 m. rugpjūčio.

Azijos ir Ramiojo vandenyno MSCI akcijų indeksas smuktelėjo 0,4 proc. ir yra vos aukštesnis už žemiausią keturių mėnesių lygį, kurį buvo pasiekęs anksčiau šią savaitę.

Dolerio stiprėjimas pasitarnavo Japonijos akcijų indekso „Nikkei 225“ kilimui“ – jis pasiekė 10 mėnesių aukštumas. Silpstanti jena suteikė vilčių eksportuotojams uždirbti daugiau, nei tikėtasi.

Ketvirtadienį Volstrite „S&P 500“ indeksas pasistiebė 0,5 proc. ir tik per plauką nepasiekė rekordinių aukštumų. JAV vartotojų kainos išaugo daugiausia per šešis mėnesius, o bedarbio pašalpų prašymų skaičius pasiekė žemiausią lygį nuo 1973 m. lapkričio.

Pastarieji duomenys sustiprina rinkų nuomonę dėl teigiamų JAV ekonomikos augimo perspektyvų ir infliacijos didėjimo, jeigu D. Trumpo administracija sumažins mokesčius ir padidins išlaidas.

10 metų trukmės JAV Iždo obligacijų pajamingumas pakilo 2,339 proc., į aukščiausią lygį nuo gruodžio. Prieš JAV prezidento rinkimus jis tesiekė 1,86. Dvejų metų trukmės JAV Iždo obligacijų pajamingumas šoktelėjo 1,071 proc. į 10,5 mėnesio aukštumas.

JAV doleris pasistiebė iki 110,34 Japonijos jenos – aukščiausio lygio nuo birželio.

Euras smuko iki 1,0620 JAV dolerio, į žemiausią šių metų lygį.

Dolerio indeksas santykyje su kitomis pagrindinėmis valiutomis pakilo į rekordines aukštumas, dabar indeksas yra aukščiausiame lygyje nuo 2003 m. balandžio.

Brangstantis doleris kelia problemų besiformuojančioms ekonomikoms, kurias gali destabilizuoti kapitalo nutekėjimas.

Meksikos pesas, pati pažeidžiamiausia valiuta po D. Trampo pergalės, smuktelėjo 1 proc. po to, kai centrinis bankas padidino palūkanų normas 50 bazinių punktų. Turkijos lira, stiprėjant nesutarimams su Europa, šią savaitę krito į rekordines žemumas, smukusi 8 proc.

Aukso kaina smuktelėjo į žemiausią 5,5 mėnesio lygį, iki 1205,9 JAV dolerio už unciją, o naftos kainas sumažino stiprėjantis doleris. Azijoje „Brent“ rūšies naftos ateities sandorių kainos nukrito 0,7 proc., iki 46,19 JAV dolerio už barelį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)