Sprendimas, kurį priėmė trys 9-osios apygardos apeliacinio teismo teisėjai, yra didžiausių muzikos įrašų bendrovių ir Holivudo studijų, kurios baiminasi, kad nevaldomas piratavimas internete gali sunaikinti jų verslą, pralaimėjimas. Tačiau jis reiškia pergalę sparčiai modernėjančių technologijų, keičiančių būdus, kuriais žmonės užsitikrina pramogas, kūrėjams.

Dabar kova dėl keitimosi rinkmenomis turėtų persikelti į Vašingtoną. JAV Kongresas svarsto įstatymo projektą, kuris numatytų griežtas priemones prieš bendroves, kuriančias programinę įrangą, milijonų žmonių naudojamą internete kopijuoti muzikos kūrinius, filmus ir žaidimus.

Be to, jei pramogų sektoriaus atstovai pateiks apeliaciją, JAV aukščiausiasis teismas gali persvarstyti istorinį sprendimą "Sony Betamax" byloje. Šis sprendimas neleido pareikšti ieškinių dėl autorių teisių pažeidimo, susijusių su iš esmės teisėtai naudojamais produktais.

Devintosios apygardos apeliacinis teismas rėmėsi būtent šiuo 1984 metais priimtu sprendimu, kai vienbalsiai patvirtino pernai priimtą žemesnės instancijos teismo nutartį. Ja nuspręsta, kad už "Grokster" ir "Morpheus" tinklus atsakingos bendrovės nepažeidė įstatymų dėl autorių teisių, nors tai ir padarė daugelis minėtais tinklais besinaudojančių asmenų.

2001 metais tas pats apeliacinis teismas priėmė visiškai kitokį sprendimą dėl pirmosios keitimosi rinkmenomis paslaugos "Napster". Teismas nusprendė, jog "Napster" yra atsakinga už savo vartotojų neteisėtą veiklą, nes jos pagrindiniuose kompiuteriuose buvo informacija apie visas parsisiuntimui siūlomas dainas.

Dabartiniai keitimosi rinkmenomis tinklai neturi pagrindinių kompiuterių. Nuomonėje, kurią apeliaciniam teismui pateikė teisėjas Sidnis Tomas (Sidney R. Thomas), teigiama, kad tinklai netgi negali stebėti savo vartotojų, nekalbant apie jų kontrolę.

S. Tomas leido suprasti, jog pramogų sektorius turėtų prisitaikyti prie keitimosi rinkmenomis kaip tai padarė "Betamax" bylą pralaimėjusios kino studijos. Dabar šios didžiąją dalį pelno gauna iš vaizdajuosčių pardavimo ir nuomos.

"Naujos technologijos atsiradimas visuomet kenkia senosioms rinkoms ir ypač autorių teisių turėtojams, kurių kūriniai yra siūlomi nusistovėjusiais platinimo mechanizmais, - raštu išsakytoje nuomonėje teigė S. Tomas. - Patirtis rodo, kad laikas ir rinkos jėgos dažnai užtikrina pusiausvyrą subalansuodamos interesus, nesvarbu, ar naujoji technologija būtų pianola, kopijavimo aparatas, garso magnetofonas, vaizdo magnetofonas, asmeninis kompiuteris, karaokės aparatas ar MP3 grotuvas".

S. Tomo nuomone, svarstyta byla yra kovos tarp pramogų sektoriaus bendrovių ir šiuolaikinių technologijų naujausias pavyzdys. "Visos naujos garso atkūrimo priemonės sulaukdavo turinčiųjų muzikos autorių teises pasipriešinimo", - rašė teisėjas.

Keitimosi rinkmenomis programinė įranga leidžia žmonėms vienas kito kompiuteriuose rasti norimą kūrinį ir jį nusikopijuoti. Keitimosi rinkmenomis tinklai taip išpopuliarėjo, kad, pasak šią veiklą stebinčių bendrovių, kasmet yra padaromi milijardai filmų, dainų, kompiuterinių programų ir kitų kūrinių, kuriuos saugo autorių teisės, neteisėtų kopijų.

Ketvirtadienio sprendimas buvo priimtas dėl ieškinio, kurį 2001 metais pateikė septynios didelės kino studijos ir penkios didžiausios muzikos įrašų bendrovės. Sektorių atstovavę teisininkai teigė, jog keitimosi rinkmenomis bendrovės turi atsakyti už tinklų vartotojų neteisėtą elgesį. Teisininkai tvirtino, kad minėtos bendrovės žino apie pažeidimus, prie jų prisideda ir gali užkirsti kelią piratavimui tiesiog pakoreguodamos savo programinę įrangą.

Šiam požiūriui nepritarė S. Tomas. Jo nuomone, skirtingai nuo pirmosios keitimosi rinkmenomis paslaugos "Napster", kurios pagrindiniuose kompiuteriuose buvo duomenys apie kopijavimui siūlomas dainas, decentralizuota "Morpheus" ir "Grokster" programinė įranga neleidžia jos kūrėjams stebėti ar kontroliuoti vartotojų.

Amerikos įrašų sektoriaus asociacijos (RIAA) ir Amerikos kino asociacijos (MPAA) vadovai ketvirtadienį svarstė, ar pateikti apeliaciją. Jie sakė kol kas nemažinsiantys pastangų pažaboti keitimąsi rinkmenomis.

RIAA yra pareiškusi ieškinius beveik 4 tūkstančiams rinkmenomis besikeičiančių asmenų. Apie tai, kad gali į teismą paduoti tokius asmenis, paskelbė ir MPAA.

"StreamCast Networks Inc.", kuri platina "Morpheus" programinę įrangą, vadovas Maiklas Vaisas (Michael Weiss) sakė, kad naujasis teismo sprendimas turėtų paskatinti pramogų sektorių prisitaikyti prie keitimosi rinkmenomis verslo ir taip ilgainiui padidinti gaunamą pelną.

"Šiandienis sprendimas yra ne tik "Morpheus", bet ir visų kitų keitimosi technologijų kūrėjų bei Amerikos novatoriškumo pergalė, - teigė M. Vaisas. - Galbūt dar svarbiau yra tai, jog laikas parodys, kad tai yra ir pramogų sektoriaus pergalė".

Keitimosi rinkmenomis tinklais savo produkciją siūlo daugelis didžiausių vaizdo žaidimų bendrovių ir daugiau kaip 70 proc. nepriklausomų muzikos įrašų įmonių. Tačiau stambiosios įmonės tvirtina, jog keitimasis rinkmenomis mažina kompaktinių plokštelių pardavimus. Savo ruožtu didžiosios Holivudo studijos teigia, kad minėtais tinklais filmus gauna piratai, visame pasaulyje siūlantys neteisėtai įrašytas plokšteles.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją