Pirmąjį elektromobilį nusipirko iš „Aliexpress“

K. Rutkauskas yra „Birštonas tours“ įkūrėjas ir vadovas. Viena pagrindinių jo veiklų – elektriniai autobusiukai, kuriais miesto svečius vežioja aplink miestą ir pasakoja jo istorijas. Iki tol jis dirbo Birštono turizmo informacijos centre ir vesdavo ekskursijas pėsčiomis, tačiau viduje visada kirbėjo mintis pradėti savo veiklą.

„Tai buvo rizikingas sprendimas. Turizme dirbu nuo studijų metų. Visada ši idėja kirbėjo – mačiau Krokuvoje šių transporto priemonių, pamaniau, kad ir Birštonui jos tiktų“, – sako jis.

Pirmąjį elektromobilį už keliolika tūkstančių eurų verslininkas parsisiuntė prieš penkerius metus iš Kinijos, dabar jų turi dar kelis.

„Iš savivaldybės gavau žodinius pažadus, kad bus leista važinėti Birštono gatvėmis, tada ir surizikavau juos pirkti. Prieš tai nieko nebuvau pirkęs iš kinų elektroninės parduotuvės „Aliexpress“, jokio laikroduko ar dar kažko, tai elektrinis autobusiukas buvo pirmasis mano pirkinys iš Kinijos. Nuo tada pradėjo lįsti žili plaukai iš šonų, – juokiasi 33-ejų verslininkas. – Iki tol neįsivaizdavau šio proceso: konteineriai, muitinės tarpininkai, muitai ir papildomos išlaidos. Buvau susitaupęs tam tikrą sumą, muitinės tarpininkai paprašė dar papildomai, reikėjo greitai suktis ir pasiskolinti.“

Kol kas, kaip tikina, Lietuvoje daugiau niekas tokių transporto priemonių neturi, todėl jo sugalvotas verslas vis dar unikalus.

Sugalvojo „kalėdomobilį“

Kad žiemą, kai sumažėja turistų, elektromobiliai nestovėtų tušti, K. Rutkauskas sugalvojo, kaip juos įdarbinti ir linksminti vaikus. Taip po pirmojo karantino atsirado „kalėdomobilis“.

„Žiemą mažiau veiksmo ir turistų, todėl sugalvojau, kad pas vaikus visoje Lietuvoje – į namus, darželius, mokyklas – galėtų elektromobiliu atvykti Kalėdų senis. Po pirmojo karantino netilo telefonas, užplūdo užsakymai. Bet turėjome juos nutraukti, nes uždarė savivaldybes, ir viskas nutrūko. Pernai vėl turėjome pilna užsakymų.

Per pirmą karantiną vaikai negalėdavo net į lauką išeiti, tai virvėmis keldavome dovanas, jie ruošdavosi megzdavo virves. Už širdies griebiantis vaizdas, kai matai už lango su kepurėlėmis tavęs laukiančius vaikus, kurie negali išeiti į lauką. Kiti net verkia pamatę Kalėdų senelį“, – prisimena verslininkas.

Vis dėlto jis pripažįsta, kad pats prie elektromobilio vairo sėda jau rečiau, mat K. Rutkauskas turi dar kelis verslus. Kartu su juo dirba 5 žmonės, o vasarą į pagalbą kimba sezoniniai darbuotojai.

Pradėjo nuo dviračių nuomos

Pirmasis ir vis dar sėkmingai veikiantis jo verslas – dviračių nuomos paslauga.

„Apsigyniau baigiamąjį darbą ir su kostiumu iškart atvažiavau į darbo pokalbį Turizmo informacijos centre. Po jo gavau darbą Birštone. Tuo metu – apie 2008-2009 m. – kaip tik pradėjo atsigauti miestas – didėjo turistų srautai, atsirado naujų projektų ir objektų. Bedirbdamas sulaukdavau daug turistų klausimų, kur čia išsinuomoti dviratį.

Galvoju – reikia bandyti. Susitaupiau pinigų, dalį pasiskolinau, nusipirkau 20 dviračių ir pradėjau juos čia nuomoti. Ačiū tėvams, kad leido pradėti jų kieme. Jie man užleido savo rūsį, kur galėjau nuomoti dviračius. Tėvai gyvena strategiškai geroje vietoje – šalia Nemuno, dviračių tako ir automobilių aikštelės“, – pasakoja K. Rutkauskas.

„Kai pats daug dirbi, pradžioje nesamdai žmonių, užsidirbi pinigų ir susitaupai. Investicijos atsipirko per pirmą sezoną, bet paskui reikia tobulėti – reikia geresnių dviračių“, – priduria jis.

Anot jo, sunkiausia buvo auganti konkurencija, tačiau ir čia jis rado išeitį.

„Sunkiausia buvo tai, kad dar dvi dviračių nuomos pradėjo su manimi kartu veikti. Kai buvo didesnė konkurencija, pradėjome galvoti, kaip išnaudoti dviračius kitais būdais, todėl pradėjome vesti ekskursijas su dviračiais“, – prisimena birštonietis.

Dabar vyras turi apie 100 dviračių: „Juos įdarbinome plačiau – ne tik punktuose, turime sutartis su sanatorijomis ir viešbučiais. Turime ne tik Birštone, bet ir kituose miestuose.“

Per karantiną nusipirko santechnikos parduotuvę

Dar vienas jo verslas atsirado per karantiną – Prienuose įsigijo santechnikos prekių parduotuvę, kuri iki tol veikė apie 20 metų.

„Buvęs jos šeimininkas gal išsigando karantino ir uždarymo – ar verslas nežlugs. Matome, kad nežlugo, viskas labai gerai.

Tai visiškai „neįsipaišo“ į turizmą ir kitas mano veiklas, bet taip tik dar įdomiau. Kaip ir kiekviename smulkiame versle reikia stengtis visada turėti kažkokią alternatyvą. Atrodė, kad bus labai sudėtinga, bet viskas išmokstama. Dirbti nesunku, vadybinių įgūdžių užtenka, montuoti nereikia, reikia tik pardavinėti“, – šypsosi pašnekovas.

Turi dar daugiau naujų idėjų

Ir tai tikrai ne vienintelės ir paskutinės K. Rutkausko verslo idėjos.

„Stengiuosi jau save stabdyti, nes prisigalvoju daug dalykų, kuriuos noriu įgyvendinti. Pavyzdžiui, prieš metus nusipirkome seną sodybėlę netoli Birštono, reikėtų pasinaudoti paramos fondais ir ją atgaivinti. Turiu tokių minčių, tai po truputį dėlioju planus“, – pripažįsta jis.

Iš kur jaunas birštonietis turi tiek idėjų ir verslumo? Pašnekovas pažymi, kad jo abu tėvai dirba jo įmonėje, o jų ir žmonos palaikymas – pagrindinis motyvas, varanti jį į priekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją