„Turėsime greitaveiką, ženkliai mažesnį vėlinimą, galimybę prijungti ženkliai didesnį kiekį įrenginių, daiktų interneto įrenginių. Atitinkamai, elektros sąnaudos mažėja šiems įrenginiams, nes jie dėl didelio pralaidumo turės galimybę perkelti visą skaičiavimą į duomenų centrus. Dėl to patys įrenginiai mažės, jų galimybės skaičiavimo prasme didės.

Išskirtinė 5G technologijų savybė – paslaugų lygio susitarimo užtikrinimas. Jis suteiks išskirtinumą kiekvienam vartotojui pagal savo poreikį turėti paslaugą tokią, kokios jis pageidauja“, – laidoje DELFI 11 sakė jis.

Pašnekovas apibendrino, kad dabartinė – 4G – technologija sujungė žmones, o 5G sujungs daiktus.

„Dar ir 4G technologija turi, kur tobulėti. Nėra pasiektas pats aukščiausias 4G technologijos limitas, kur nebėra ko vystyti, tobulėti. 5G yra kitos kartos ir suteikia ženkliai daugiau galimybių, kurių prieš 10 ar 15 metų mes net nevertinome, kad reikia“, – svarstė D. Stravinskas.

Andrius Baranauskas, Darius Stravinskas

Laidoje dalyvavęs „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalims Andrius Baranauskas priminė, kad antros kartos mobilusis ryšys, tai – skambučiai, trečios kartos – paprastas internetas, ketvirtos – tikrai greitas, bevielis internetas, kuriuo mes šiandien naudojamės.

„Dabar kalbėsime apie penktos kartos mobilųjį ryšį, – sakė jis. – Yra žmonių, kuriems pakeitė, yra žmonių, kuriems nepakeitė. Kai žmonės išrado automobilius, dar daug dešimtmečių galėdavote sutikti žmogų, važnyčiojantį arklį. Dar ir šiandien galima tokį sutikti.“

A. Baranauskas sakė, kad pokyčiai ateina iš lėto, bet kai ateina, lieka ir tampa mūsų kasdienybės dalimi.

„5G yra elementas, kuris leis veikti savaeigiams automobiliams. Pagrindinis elementas – galimybė prijungti daugybę įrenginių. Bazinė 3G ar 3G stotis turi apribojimą, kai prie jos gali prisijungti tik keli šimtai įrenginių.

Jei bandytų prisijungti keli tūkstančiai, žinome, kas būna, kai bandote vidurnaktį iš Katedros aikštės per Naujus metus paskambinti, dar 10 tūkst. žmonių bando paskambinti. Tada 300 skambina, o kiti laukia eilėje. Tu nenori, kad taip nutiktų, kai stovi kamštyje arba kai važiuoji autostrada“, – sakė jis.

Telefonai atpigs

A. Baranauskas sakė, kad praeis pora metų, kol nauja technologija įsigalės.

„Visada taip būna. Iš pradžių pirmieji pavyzdžiai būna brangūs, tada žmonės pamato, kad čia galima uždirbti, Kinijoje pradeda rūkti kaminai, pagaminama daug telefonų ir staiga jie atpinga. Kai atpinga, tampa prieinami visiems. Dabar pats pigiausias 4G telefonas kainuoja mažiau nei 100 eurų ir tai įvyko vos per keletą metų. Tas pats bus ir su 5G“, – sakė jis.

Darius Stravinskas

D. Stravinskas kalbėjo, kad įrenginių dar nelabai daug, nes diskutuojama dėl standartų, žiūrima, kokia galutinė versija turėtų būti taikoma.

„Atitinkamai yra skirtingos rinkos. Amerikos, Kinijos, Europos rinka – žinome, kad jose yra visokių pasikeitimų. Ką gali naudoti vienoje, nelabai gali kitoje. Kol kas 5G mobilieji telefonai labai brangūs ir ne kiekvienas lietuvis gali sau leisti jį įsigyti“, – sakė jis.

Susisiekimo ministerijos atstovas pasakojo, kad jau sukurta 5G darbo grupė.

„Ieškome priemonių, būdų, kaip paskatinti ir palengvinti teisinę-reguliacinę aplinką operatoriams diegti 5G technologiją. Jeigu ir nebuvome pirmieji, kurie pradėjo diegti 5G, galime būti pirmieji, kurie užbaigs ir padarys visą padengimą – jei turėsime iš tikrųjų geras sąlygas.

Andrius Baranauskas
Numatyta iki metų pabaigos pristatyti priemonių planą visuomenei, viešai konsultacijai. Galiausiai, patvirtinti Vyriausybėje, kad tos priemonės būtų patvirtintos. Geriausiai iki tada, kai jau įvyks dažnių aukcionas. Operatoriai tada aiškiai žinos, kad pirkdami dažnius, investuodami, turės palankias sąlygas greitai juos pritaikyti, susigrąžinti grąžą“, – sakė jis.

A. Baranauskas nurodė, kad kalbama apie labai dideles operatorių investicijas.

„Kalbame tiek apie dažnius, tiek apie tinklo plėtrą, jį reikės atnaujinti. Tai bus didesnė investicija, nei buvo į 4G technologiją. Kiekviena investicija reiškia riziką, o bendradarbiavimas ir palaikymas leidžia tą riziką prisiimti ir lengvesne širdimi eiti į priekį. Iš to laimi visi.

Lietuva daug metų investuotojams kartoja, kad turime vieną geriausių mobiliojo ryšio interneto padengimų, vieną greičiausių internetų. Ir taip, tai jiems yra svarbu. Įmonėms, kurios ateina ir sveria viską, tai yra svarbu“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (228)