Jis savo feisbuko paskyroje parašė, kad kovą Europos Komisija rengiasi pristatyti Kritinių žaliavų aktą (angl. Critical Raw Materials Act).

„Kritinių žaliavų (tokių, pavyzdžiui, silicio, kuris yra labai svarbi žaliava puslaidininkių gamyboje ir mikroelektronikoje) tiekimo užsitikrinimas yra kertinės svarbos klausimas Europos Sąjungos pramonei.

Nuo to priklausys ES konkurencingumas ir atsparumas ilgalaikėje perspektyvoje. Būtent tai praėjusią savaitę, kartu su kolegomis iš Europos verslo konfederacijos „BusinessEurope“, aptarėme su Europos Komisijos vykdomuoju viceprezidentu Valdžiu Dombrovskiu.

Diskusijoje pabrėžiau, kad turime kaip įmanydami vengti Europos pramonės priklausomybės nuo trečiųjų šalių apsirūpinant strateginėmis medžiagomis. Tai, kad priklausyti nuo vienos rinkos yra per daug rizikinga, Lietuvos patirtis parodė pernai, kuomet dėl santykių su Taivanu mums buvo taikoma Kinijos ekonominė prievarta bei sustabdyta prekyba“, – dėstė jis.

V. Janulevičius pridūrė, kad norint išvengti priklausomybės nuo Kinijos, svarbu siekti rinkų diversifikacijos kritinių žaliavų tiekime, plėtoti santykius su žaliavomis turtingomis valstybėmis.

„Tačiau taip pat svarbus aspektas – partnerystėms sustiprinti svarbus investicijų apsaugos trečiose šalyse klausimas. Tose šalyse, kaip, tarkime, Kazachstane, yra reikalingi investicijų apsaugos instrumentai, pavyzdžiui, Europos Investicijų banko buvimas regione“, – pridūrė pramonininkų konfederacijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją