Jo kolega Europarlamente Gintaras Didžiokas savo ruožtu įspėja, kad Lietuvai pavojų kelia protekcionizmo apraiškos bankininkystės sektoriuje.

Anot J. V. Paleckio, ES socialistai pabrėžia, kad 200 milijardų eurų ekonomikos atgaivinimo injekcija yra per menkas atsakas pagreitį įgaunančiai ir platų mastą pasiekusiai krizei.

„Tai, ką iki šiol darė Briuselis, yra nepatenkinama, blogai koordinuota ir neadekvatu sunkmečio mastui. Iki metų pabaigos ES bus 25 milijonai bedarbių (metų pradžioje buvo 17 milijonų), jei nebus imtasi tinkamų priemonių“, - naujienų agentūrai ELTA komentuodamas ekonominę situaciją sakė J. V. Paleckis.

Europos Parlamento nario teigimu, Europos socialistai reikalauja, kad ES valstybių vyriausybės visą dėmesį sukauptų darbo vietų kūrimui.

„Būtina daugiau investuoti į „žaliąjį“ ekonomikos augimą, į atsinaujinančius energijos šaltinius, panaudojant ES struktūrinius fondus, Europos investicijų banko ir Pasaulio banko lėšas“, - vardijo europarlamentaras.

J. V. Paleckis taip pat kritikavo protekcionizmo apraiškas – anot europarlamentaro, protekcionizmo ydingumas įrodytas per 1929 metų ekonominę krizę.

„Su sunkmečiu ES turime kovoti bendrai, o „aidimo taisykles“turi nustatyti Europos Komisija. Protekcionizmas naikina darbo vietas. Socialdemokratų nuomone, kuo didesnės finansinės injekcijos ekonomikos stimuliavimui, tuo mažiau pagrindo protekcionistinėms priemonėms. ES lygmeniu reikia didesnės koordinacijos kovoje su sunkmečiu, būtina daugiau rūpintis socialiniais ES gyventojų reikalais. Priešingu atveju vyriausybės, o ir piliečiai gali pasirinkti protekcionistinius, antieuropietiškus ir net ksenofobinius žingsnius ir veiksmus“ - perspėjo europarlamentaras.

Pasak Europos Parlamento nario G. Didžioko, dirbančio Sąjungos už tautų Europą frakcijoje, protekcionizmo apraiškos ES ryškėja automobilių pramonės sektoriuje ir bankininkystėje, o pastaroji sritis kelia problemų ir Lietuvai.

„Lietuvoje mums kyla problemų bankiniam sektoriuje, nes pas mus dominuoja Šiaurės šalių bankai, kurie gali siekti susigrąžinti pinigus į savo kilmės šalis, spręsdami centrinių padalinių likvidumo problemas palikdami Lietuvą be verslo bei infrastruktūros projektų finansavimo įprastų šaltinių. Tai akivaizdžiai ir vyksta. Nors ne dėl Lietuvos ekonomikos ir ne Lietuvoje jie prarado pinigus. Netgi priešingai – iausią pelningumą jie pasiekė būtent mūsų rinkose“ - agentūrai ELTA sakė G. Didžiokas.

Anot europarlamentaro, būtent toks rinkų protegavimas arba neadekvatus resursų naudojimas bei piktnaudžiavimas esama padėtimi yra labai pavojingas ir gali suskaldyti ES, nuvesti į dar didesnę krizę.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją