Feisbuke sukūrusi anketą „Tavo draugė“, kurioje siūlo aprangos prekes ir avalynę vaikams ir suaugusiems, jauna moteris jau apgavo daugiau nei šimtą asmenų, kurie pervedė pinigus už prekes į „verslininkės“ sąskaitas banke, tačiau prekių taip ir negavo.

Įtariama, kad apgautųjų gali būti keli šimtai. Vilniaus, Kauno, Alytaus, Lazdijų, Klaipėdos ir kitų miestų policijos komisariatai bei Policijos departamentas paskutinėmis savaitėmis gauna nukentėjusiųjų pareiškimus dėl sukčiavimo.

Prarastos sumos siekia nuo keliolikos iki kelių tūkstančių eurų. Kai kurie asmenys jau kreipėsi ir į teismą, bandydami atgauti pinigus.

Lazdijietė Rasa (pavardė redakcijai žinoma) sako dar rugpjūčio pabaigoje iš Ž. Misiūnienės internetu užsisakiusi vaikiškų drabužėlių. Nesulaukusi prekių, moteris bandė susisiekti su prekiautoja, tačiau vėliau ši neatsiliepė nei į žinutes, nei į telefono skambučius.

Susisiekti su Ž. Misiūniene nepavyko ir žurnalistams.

„Sugundė mažos drabužių kainos. Užsisakiau, atrodė, viskas patikima. Bet vėliau kilo įtarimas, kad kažkas – ne taip. Iš pradžių Žana sakė, kad prekės neatkeliavo su siunta iš užsienio. Po kuri laiko melavo, kad esą krovinys kažkur įstrigo ir bus už kelių dienų. Vėliau iš viso nustojo atsiliepinėti“, – pasakojo į policiją dėl sukčiavimo besikreipusi Rasa.

Moteris sako jaunoms mamoms skirtuose interneto forumuose radusi ir daugiau nukentėjusiųjų nuo Ž. Misiūnienės. Apgautos moterys susibūrė į grupę feisbuke „Tavo draugė (skolos)“, kur dalijasi patarimais, ką daryti ir kaip atgauti nusipirktas prekes arba už jas prarastus pinigus.

Kai kurios nukentėjusios moterys buvo nuvykusios pas prekiautoją į namus Grigiškėse, tačiau nieko nepešė – apgavikė buto durų neatidarė, o moters vyras atvykėles iškoneveikė necenzūriniais žodžiais.

Paaiškėjo, kad į šalies policijos komisariatus jau kreipėsi kelios dešimtys nukentėjusiųjų visoje Lietuvoje. Apgavikė aukų rado ir tarp užsienyje gyvenančių lietuvių, kurie savo karčia patirtimi pasidalino minėtoje feisbuko grupėje.

Šalies Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis DELFI sakė, kad Vilniaus rajono Grigiškių miestelyje gyvenanti Ž. Misiūnienė yra žinoma policijos pareigūnams.

„2015-ais metais Vilniaus ketvirtasis policijos komisariatas minėto asmens atžvilgiu buvo pradėjęs ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo“, – teigė R. Matonis.

Tačiau vėliau byla buvo nutraukta, spėjama, šalims susitaikius.

Prekiautoja gerai žinoma ir VMI pareigūnams. Kaip DELFI sakė Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Edita Glumbakienė, šios gyventojos mokestinėmis prievolėmis Vilniaus AVMI jau domėjosi 2015 metais.

„Gavome pranešimų, kad moteris vykdo sandorius – internetu pardavinėja prekes. Patikrinus paaiškėjo, kad ši gyventoja tokią veiklą vykdė nelegaliai – jos neįregistravusi įstatymų nustatyta tvarka“, – sakė E. Glumbakienė.

Tąkart už nustatytus pažeidimus gyventojai buvo skirta bauda, trūkumus ji ištaisė – įregistravo individualią veiklą mokesčių mokėtojų registre.
Tačiau, pasak Vilniaus AVMI vadovės, Ž. Misiūnienė tuomet jai paskirtos baudos ir mokesčių valstybei nesumokėjo, o individuali veikla pagal pažymą, kurią mokesčių mokėtoja registravo sulaukusi VMI dėmesio, netrukus buvo nutraukta.

„Valstybinė mokesčių inspekcija jau vertina mokesčių administratorių naujai pasiekusią informaciją, iš kurios galima spręsti, kad Ž. Misiūnienė neatsižvelgė į VMI rekomendacijas, kaip tinkamai vykdyti veiklą ir toliau internete prekiauja neįregistravusi individualios veiklos, nemoka priklausančių mokesčių.

Atsižvelgiant tiek į VMI turimą, tiek į naujai pateiktą informaciją, šios mokesčių mokėtojos atžvilgiu bus atliekamas mokestinių prievolių vykdymo vertinimas, bendradarbiaujama su policijos pareigūnais, kad dėl galbūt padarytos žalos nuostoliai būtų atlyginti ne tik pirkinių nesulaukiantiems gyventojams, bet ir valstybės biudžetui“, – sakė E. Glumbakienė.

Pasak VMI atstovės, jų įstaiga, gavusi gyventojų pranešimus apie nesąžiningai verslą vykdančius asmenis, dažnai nustato nedeklaruotą veiklą bei apskaičiuoja mokestines prievoles.

Mokesčių inspekcijos pareigūnė primena gyventojams, jog pranešti apie mokesčių nemokančius asmenis galima paskambinus VMI Pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudojus programėle „Pranešk“, taip pat užpildžius anketą VMI interneto svetainėje ar atvykus į bet kurią apskrities VMI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)