„Pirma – besitęsiantis nuosmukis Vokietijos pramonės sektoriuje be jokių stabilizavimo požymių. Kuo ilgiau tokia situacija tęsis, tuo mažesnis bus vokiečių gamintojų poreikis dalį užsakymų perkelti į Lietuvą.

Antra, dėl pablogėjusių euro zonos pramonės rodiklių Lietuvos pramonė tapo itin priklausoma nuo trumpalaikių sutarčių. Tai reiškia, kad Lietuvos pramonininkai yra užsitikrinę gamybos apimtis tik trims mėnesiams į priekį. Rizika yra ta, kad artimiausiu metu Lietuvos pramonės ir eksporto rodikliai gali smarkiai „banguoti“, – Eltai sakė A. Izgorodinas.

Nepaisant ateities prognozių, ekonomisto teigimu, trečiojo ketvirčio Lietuvos pramonės rezultatai pozityviai nustebino.

„Turint omenyje besitęsiantį nuosmukį euro zonos ir Vokietijos pramonėje, trečiojo ketvirčio Lietuvos pramonės rezultatai nuteikia pozityviai. Lyginant su pirmu ketvirčiu, kai Lietuvos pramonės produkcijos apimtys augo 8,2 proc., Lietuvos pramonės gamybos plėtra kiek sulėtėjo – tačiau tas faktas, kad trečiąjį ketvirtį Lietuvos pramonės gamyba augo tokiu pat tempu kaip ir antrąjį ketvirtį, nustebino pozityviai.

Dar vienas pozityvus aspektas yra tai, kad trečiąjį ketvirtį iš visų ES valstybių Lietuvos pramonė buvo lyderė pagal eksporto prognozių dinamiką“, – Eltai teigė ekonomistas.

Kaip ELTA jau rašė, šių metų rugsėjį visos pramonės produkcijos vertė sudarė 1,96 mlrd. eurų to meto kainomis ir, palyginti su rugpjūčiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 2,4 proc. palyginamosiomis kainomis.

Kaip praneša Statistikos departamentas, per mėnesį, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo kitų transporto priemonių ir įrangos gamybos produkcija – 67,8 proc., pagrindinių metalų gamybos produkcija – 20,9 proc., chemikalų ir chemijos produktų gamybos produkcija – 8,1 proc., pagrindinių vaistų pramonės gaminių ir farmacinių preparatų gamyba – 7,2 proc.

Šių metų metų sausio-rugsėjo mėnesiais visa pramonės produkcija sudarė 17,3 mlrd. eurų to meto kainomis ir, palyginti su tuo pačiu 2018 metų laikotarpiu, pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 4,8 proc. palyginamosiomis kainomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)