„Iš tiesų, dokumente yra kalbama apie draudimą importuoti, pirkti ir transportuoti baltarusiškas kalio trąšas ir naftos produktus – bet velnias slypi detalėse. Dokumente yra parašyta, kad sankcijos bus taikomos tik sutartims, kurios bus pasirašytos po birželio 25 d.

Tai reiškia, kad Klaipėdos uosto ir geležinkelių bendrovės, užsiimančios baltarusiškų naftos produktų ir trąšų tranzitu, gali ramiai vykdyti anksčiau nei šių metų birželio 25 d. pasirašytų sutarčių sąlygas ir toliau vykdyti tranzito operacijas“, – sakė jis.

Anot ekonomisto, realus poveikis Lietuvos bendrovėms priklausys nuo to, kada pasibaigs dabartinių sutarčių galiojimas, t.y. nuo to, ar baltarusiškų krovinių tranzito sutartys yra ilgalaikės ar trumpalaikės.

„Nors šį kartą Europos Sąjunga neapsiribojo politinėmis sankcijomis ir įvedė ekonomines sankcijas Baltarusijai, realiai sankcijų paketas yra minkštesnis nei buvo galima tikėtis. Gali būti, kad šiuo dokumentu Europos Sąjungą paliko sau manevro laisvę griežtinti ekonomines sankcijas, jei santykiai su Baltarusija toliau blogės“, – teigė jis.

„Delfi“ primena, kad Europos Sąjunga ketvirtadienį oficialiai įvedė sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams, didindama spaudimą autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui po civilinio lainerio priverstinio nutupdymo Minske.

Naujasis sankcijų paketas, kaip skelbė BNS, numato priemones, varžančias Baltarusijos galimybes eksportuoti kalio trąšas, naftos produktus ir tabako gaminius, sakoma Bendrijos pranešime. Be to, bus ribojama Minsko prieigą prie ES kapitalo rinkų ir draudžiama teikti draudimo arba perdraudimo paslaugas Baltarusijos vyriausybei bei valstybinėms institucijoms.

„Naujos tikslinės ekonominės sankcijos apima draudimą tiesiogiai arba netiesiogiai parduoti, tiekti, perduoti arba eksportuoti bet kam Baltarusijoje įrangą, technologijas arba programinę įrangą, kurių pirminė naudojimo paskirtis – stebėsena arba ryšių internetu arba telefonu perėmimas, taip pat dvigubos paskirties prekes ir technologijas, skirtas naudoti kariuomenei arba nurodytiems asmenims, subjektams ar institucijoms Baltarusijoje“, – buvo sakoma ES Tarybos paskelbtame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)