CNN reportažė aprašoma, kad restorane skamba kūriniai, atliekami uniformuotų kariškių ir džiugių dainininkių, kurie vis peržengia trapią ribą tarp pramogų ir smegenų plovimo.

Tai restoranas „Pyongyang Okryu“, viena iš viešo maitinimo įstaigų, kurias visame pasaulyje atidarė Šiaurės Korėjos režimas. Čia galima pamatyti gyvenimo hermetiškoje stalinistinio režimo visuomenėje atspindžius.

Šis restoranų tinklas neseniai patraukė dėmesį, kai pasirodė pranešimai, jog grupė Šiaurės Korėjos restorano darbuotojų dezertyravo į Pietų Korėją.

Įėjus į restoraną, lankytojus pasitinka žirneliais margintais drabužiais pasipuošusios, droviai besišypsančios padavėjos. Švelniais rankų mostais jos kviečia lankytojus prie staliukų.

Tačiau, kaip buvo pastebėta pastarojo vizito metu, šių malonių merginų nuotaika gali akimirksniu pasikeisti, vos tik lankytojai nukrypsta nuo surašyto meniu – padavėjų veidus akimirksniu iškreipia panika, atrodo tarsi be emocijų arba atspindi visišką nepritarimą.

Maistas? Maistas restorane skanus, gal kiek sūrokas ir pernelyg riebaluotas. Staleliai uždengti plastikinėmis staltiesėmis, o kalėdinės dekoracijos nenuimamos ištisus metus.

„Jokių nuotraukų!“

Šiaurės Korėjos didelio nuotolio raketos paleidimas

Tie, kurie žino, kaip žmonės gyvena Šiaurės Korėjoje, įžengę į šį restoraną, kuris yra prestižiniame Bankoko Ekamai kelio rajone, gali pasijusti lyg peržengę nematomą sieną ir patekę į režimo valdomą šalį.

Ši sterili, moderni užkandinė yra tarsi langas į įtampos kupiną, siauram išrinktųjų ratui prieinamą gyvenimą žmonių, esančių netoli brutalios Šiaurės Korėjos hierarchijos viršūnės.

Pavyzdžiui, dauguma Šiaurės Korėjos gyventojų kenčia nuo Orwello aprašytos distopijos, tačiau „Pyongyang Okryu“ restorano darbuotojai nesikankina skurde.

Atrodo, kad didžiausia jų problema – kaip nenumirti iš nuobodulio, stebint dideliame skaitmeninio televizoriaus ekrane rodomus DVD įrašus su Šiaurės Korėjos piliečiais, dainuojančiais energingas patriotines dainas, su parade žygiuojančiais kariais ir važiuojančia karine technika bei plojančiais oficialiais režimo asmenimis.

CNN žurnalistų apsilankymo metu trys padavėjos, stovinčios netoli įėjimo, stebėjo vaizdo įrašus ekrane, nesmarkiai linguodamos į taktą ir tyliai pritardamos dainoms.

100 vietų restoranas vidury savaitės, vakare buvo tuščias, o turistu apsimetinėjantis reporteris buvo vienintelis jo lankytojas.

Darbuotojai kalba nebloga anglų kalba, bet uždavus klausimus apie restoraną arba Šiaurės Korėją, visi choru atsakydavo: „I don't know“ („Nežinau“).

Kurį laiką jie leido fotografuoti patiekalus, bet staiga pasigirdo griežtas draudimas: „Jokių nuotraukų!“

Net rašymas ant balto popieriaus lapo sukėlė paniką.

„Ką jūs darote? Ką jūs darote?“ – klausinėjo padavėja, reikalaudama išsamaus paaiškinimo.

Meniu

Taigi, kas siūloma valgiaraštyje?

Už 150 Tailando batų (3,74 EUR) siūloma skumbrė su laiškiniais svogūnais, iškepta aliuminio folijoje. Ją atnešusi padavėja gracingai pašalino žuvies kaulus. Dar skanesnis patiekalas – 350 Tailando batų kainuojantis „Pchenjano šaltų lakštinių padėklas“.

Patiekalas pagal kiekį apskaičiuotas dviem žmonėms, padėklą sudaro vištienos gabalėliai, agurkas, kietai virtas kiaušinis, aitriosios paprikos, actas ir garstyčios, o jo pagrindas – spagečius primenantys ryžių lakštiniai, kuriuos padavėja sukarpė didelėmis rožinėmis žirklėmis.

Patiekalas iš spindulinių pupuolių, kuris vadinasi „Mung Bean Jijim“ – tai keturi plokšti, ploni, žali apvalūs bulvių skonio blynai, varvantys aliejumi ir papuošti petražolėmis.

Čia prie kitų patiekalų iš žuvies, kiaulienos, jautienos, vištienos, daržovių ir lakštinių taip pat galima užsisakyti alaus bei kitų gėrimų, taip pat ir sriubų.

Pietų lėkštė kainuoja 99 Tailando batus, ją sudaro virtiniai, lakštiniai, fermentuoti kopūstai „Kimchi Udong“, „Bibimbab Haeju“ ir kepti ryžiai su vištiena.

Už kelių kilometrų esantis prabangesnis Pchenjano restoranas „Pyongyang A Ri Rang“ siūlo ne tik maistą, bet ir tokias linksmybes, kaip karaokė ir gyvi atlikėjų pasirodymai.

Tačiau jame CNN reporteriui apsilankyti nepavyko, nes restoranas buvo uždarytas renovacijai.

Be Bankoko, Pchenjano režimo restoranai veikia Malaizijoje, Laose, Kambodžoje, Nepale ir Kinijoje, taip pat Artimuosiuose Rytuose bei Afrikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)