Opozicinei Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai priklausanti nepartinė Ingrida Šimonytė asmeninėje feisbuko paskyroje ironizavo, kad paskelbus planą valdantieji ne tik prašys „leisti dyrpt“, bet ir baigti zyzti, nes priemonių planas neva yra „ tobulas, gilus ir net sukrečiantis tuo savo gilumu“.

Vertindama pasiūlymus dėl mokesčių sistemos pertvarkymo buvusi ministrė komentavo:

„Erzinančios detalės apie solidarumą ar dyzelį išmestos. Nors liko priemonė apie vidaus degimo variklių ekskomunikavimą. Kas žino, ką tai reiškia konkrečiai? Tai va. Kas liko? Nieko nesakančios formuluotės, kurios subendrintos susiveda į A. Butkevičiaus Vyriausybės programos priemonę „viską kompleksiškai išanalizuosim, tada ką nors kompleksiško pasiūlysim“. Darbo grupė neminima, bet esmė ta pati“.

I. Šimonytės pastebėjimu, svarbiausi „analizai“ esą suplanuoti baigiantis šio Seimo kadencijai. Tačiau be jų esą sunku prasmingai įgyvendinti priemonę „mažinti mažiausiai uždirbančiųjų mokesčių naštą“. Jau ir dabar neapmokestinamasis pajamų dydis vaikų turintiems asmenims yra lygus minimaliai mėnesinei algai ir tai valdantieji jau buvo analizavę iki rinkimų.

„Anksčiau nei pertvarkys pajamų mokesčius ir draudimo įmokas, gal suteiks naujoms įmonėms „Sodros“ įmokų atostogas metams. Ar suteiks atostogas valstybei nuo pensijų/ motinystės/ ligos/ nedarbo draudimo mokėjimų tokiems žmonėms?

Kažkas vis dar tiki, kad „Sodros“ mokestis yra „darbdavio“. Faktas, kad naujai mažai įmonei „Sodra“, stovinti už durų, kas mėnesį nuo priskaičiuoto užmokesčio nuo pirmos dienos yra problema, bet gal pirmiausia reiktų tą darbo vietos kainą logiškai išdalinti, mažesnių pajamų gavėjams suteikiant lengvatą nuo visų perskirstymų (bet ne pensijos), didesnių – nustatant „Sodros“ lubas logiškame pajamų lygyje. Bet ne, geriau ir toliau kontempliuoti esamame idiotizme ir dar jį gilinti“, – stebėjosi politikė.

Anot jos, sunku suprasti, kaip ši nuostata dėl „mokestinių atostogų“ dera su siekiu mažinti mokestines lengvatas, kurių esą visos ministerijos „įsikibusios dantimis“ laikysis lengvatų savo kuruojamoms sritims.

„Komiškiausia priemonė – apie akcizus. Jie bus „nuosekliai keičiami“. Jūs dar galit turėt vilties, kad jie ir mažės – nes tokiam tekste kiekvienas gali matyti tai, ką nori matyti. Tuo ši programa ir nuostabi“, – šypsenėlę pridėjo Seimo narė.

Ji pripažino turinti patirties valstybės tarnyboje ir pati ne kartą rašiusi panašias frazes, kad ją galėtų įtikinti ir priblokšti pristatytas plano projektas.

Aušra Maldeikienė Vyriausybės programą yra pavadinusi intelektualiniu faršu. Jeigu ten buvo faršas, tai čia yra tiesiog vanduo. Gal sveikiau, bet kalorijų nedaug“, – programos įgyvendinimo planą įvertino I. Šimonytė.

Kita buvusi finansų ministrė socialdemokratė Rasa Budbergytė plane taip pat pasigedo konkretumo ir ryžto.
Rasa Budbergytė

„Po gandų apie solidarumo ir taršos mokesčius, finansų ministras šiandien paskelbė, kad toliau gilinsis, ieškos naujų priemonių ir ruošis kompleksinei mokesčių sistemos peržiūrai. Žodis „kompleksiškai“ man visuomet asocijuojasi su neryžtingumu ir problemų sprendimo atidėliojimu.

Juk metai iš metų įvairios tarptautinės organizacijos juodu ant balto mums pakartotinai surašo problemas, kurias būtina spręsti, tačiau mes vis iš naujo gilinamės ir ruošiamės dideliems kompleksiniams pokyčiams, kol pristingame politinės valios bei ryžto ir galiausiai niekas nebūna padaryta“, – savo feisbuko paskyroje komentavo politikė.

Ji atkreipė dėmesį, kad neseniai Europos Komisijos paskelbtoje Lietuvos pažangos ataskaitoje skambinama pavojaus varpais, kad Lietuvoje skurdo mažinimas nepakankamas, socialinė nelygybė yra didžiausia ES (pas mus turtingiausių pajamos yra 7,5 karto didesnės nei skurdžiausių), sunkiai sprendžiami iššūkiai dėl darbingo amžiaus gyventojų mažėjimo. Dėl to vidutiniu laikotarpiu paaštrės fiskaliniai uždaviniai, bus sunkiau finansuoti pensijas, sveikatos priežiūrą bei švietimą.

„Suprantu, kad keisti mokesčių sistema nėra lengva, ypač kompleksiškai. Bet galimi ir tam tikri konkretūs sprendimai jau dabar, nelaukiant 2018 m.“ – reziumavo R. Budbergytė.

Vyriausybės priemonių planas turi būti patvirtintas vėliausiai iki kovo 13 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (593)