Anot jo, „valstiečiai“, pateikdami savo argumentus, nuo pat pradžių nesilaikė geležinės komunikacijos taisyklės – nėra taip, kad tave neteisingai suprato, tu neteisingai pasakei.

Vietoje diskusijos apie alkoholio žalą – judėjimas „Laisvė rokenrolui“

Pasak A. Katausko, reikia pripažinti, kad valdančioji dauguma, siūlydama tokio dydžio reformą, buvo visiškai nepasiruošusi apie tai komunikuoti ir neįvertino to, kad žmonės turi skirtingas nuomones.

„Debatai vyksta, kai debatuojama, bet ne tada, kai liepiama daryti vienaip ar kitaip. Dar vienas dalykas, turbūt labai svarbus visos šios valdžios atveju, – iki reformos pristatymo, iki idėjų parodymo, „valstiečių“ vadovybė buvo įsivėlusi į keletą skandalų, kuriuose jie susigadino savo santykius tiek su žiniasklaida, kaltindama ją tendencingumu, tiek su socialine žiniasklaida, kurioje, reikia pripažinti, yra ne tik žmonės, bet ir žmonės „kanalai“, ekspertai – tie, kurie ne ką mažiau nei pati žiniasklaida formuoja didelės grupės žmonių nuostatas“, – tvirtina A. Katauskas.

Arijus Katauskas

Dėl tokios situacijos, sako A. Katauskas, „prieš alkoholį“ tapo „prieš žmogaus apsisprendimą“. Komunikacijos eksperto nuomone, tai išprovokavo aktyvios visuomenės reakciją, kuri buvo išreikšta per įvairius renginius.

„Todėl staiga vietoje to, kad kalbėtume apie tai, kokia žalą daro alkoholis, kaip gražiai išspręsti jo keliamas problemas per tam tikrą laiką, kaip pakeisti žmonių nuostatas ir įtraukti tuos pačius žinomus žmones, gavome judėjimą „Laisvė rokenruolui“, kuris, mano nuomone, visiškai sutaršė visas pagrindines idėjas“, – teigia A. Katauskas.

Jis sutinka – turėdami tokią dauguma Seime, „valstiečiai“ gali priimti daug alkoholio ribojimų, tačiau priduria – visuomenės palaikymo jie nebesulauks: „Palaikymo, kurio tikrai reikia, įgyvendinant realiai veikiančią sistemą, kurioje būtų apribotas alkoholis, jiems sukurti nepavyko. To padaryti garantuotai nepavyks, nepaisant to, kad teisės aktuose ar dar kažkur atsiras papildomi įrašymai, turintys juridinę galią.“

Aktyviausiai sureagavo prisimenantys roko maršus

A. Katausko pastebėjimu, „valstiečių“ komunikacija su gyventojais buvo nevykusi nuo pat pradžių, nes valdančioji dauguma dažnai argumentuodavo, kad jų pozicija buvo neteisingai suprasta. Pasak specialisto, kalbant apie ryšius su visuomene, taip tiesiog negali būti.

„Ryšiai su visuomene, komunikacija turi vieną geležinę taisyklę – nėra taip, kad tave neteisingai suprato, tu neteisingai pasakei. Jeigu tu pateiki per mažai informacijos, žmonės tai aplipdo gandais, mintimis ir t. t. Jeigu nepateiki pakankamai aiškios ir kviečiančios diskutuoti informacijos, žmonės jaučiasi taip, lyg juos spaudžia kažką daryti“, – akcentuoja A. Katauskas.

Jo pastebėjimu, aktyviausiai sureagavo tie žmonės, kurie dar prisimena Sausio 13-osios įvykius ir roko maršus. Specialisto aiškinimu, pristatydama tokias reformas, valdančioji dauguma turėjo numatyti, kad tokia reakcija kils.

„Tai turbūt ir yra esminė dalis – kol nepasikeis daugumos, kaip šios reformos autorių, matomumas viešojoje erdvėje, kol galvosime, kad tai yra R. Karbauskio ir A. Verygos projektas, tol niekas nepasikeis“, – įsitikinęs A. Katauskas.

Viešųjų ryšių eksperto nuomone, situaciją gali pataisyti nebent „valstiečių“ pripažinimas klydus: „Jei jie pasakys: suklydome, pasikarščiavome, per greitai viską darome, bet kviečiame visus kartu bendradarbiauti ir kažko siekti. Stebėdamas šios daugumos komunikaciją ir asmenis, kurie ten yra, sunkiai tikiu, kad žmonės pripažins savo klaidas.“

Priklausomybės ligų centro vadovas: nereikia perlenkti lazdos

Kauno priklausomybės ligų centro vadovas Tautvydas Zikaras įsitikinęs – pyktis, griežti draudimai ir bausmės neatneš naudos: „Tai nieko neduoda šeimoje, baudžiant ir griežtai elgiantis su vaikais, tai nieko neduoda ir visuomenėje. Todėl politikų mąstyme pasigendu visai ko kito. Kalbame apie pasekmes. Kodėl nekalbame ir nebandome suprasti, kaip kovoti su šios ligos priežastimis? Alkoholizmas yra liga. Su ja kovoti yra taikomos medicininės priemonės.“

T. Zikaras sutinka – kai kurie pasiūlymai racionalūs, tačiau negalima perlenkti lazdos bei būtina kreipti dėmesį į priežastis, kurios, kaip sako Kauno priklausomybės ligų centro vadovas, kyla šeimoje.

„Mano matymu, [kai kurie apribojimai – LRT.lt] teisingi. Amžius turi reikšmės, parduotuvių darbo laikas turi reikšmės. Tai racionalu, tačiau, manau, kad šie dalykai neturi būti perlenkiami.

Turiu omenyje tautines šventes, kur susirenka tauta, norint poilsiauti. Tai tradicinės šventės, Kaziuko mugė ir kitos. Jos juk yra mūsų tautos šventės. Prieštaraučiau, jei ten atsirastų tam tikri nelabai reikalingi apribojimai“, – sako T. Zikaras.