Kokia įtaką šalies ekonomikai turės toks geresnio gyvenimo ieškančiųjų antplūdis? Vokietija tikisi iki 2015 metų pabaigos sulaukti 800 tūkst. pabėgėlių ir migrantų. Tai kainuos mažiausiai 10 mlrd. eurų. 2016 metais, Vokietijos valdžios skaičiavimu, mažiausiai 460 tūkst. žmonių pretenduos į įvairias socialines išmokas.

Nemažai skeptikų tvirtina, kad atvykėliai kaip reikiant nustekens šalies ekonomiką, nes, prieš pradėdami dirbti Vokietijai, pretenduos į dosnią finansinę paramą. Situacija nieko nestebina, nes Vokietija jau gana seniai patyrė, kad atvykėliai atneša daugiau naudos nei padaro žalos.

6,6 mln. užsieniečių, gyvenančių Vokietijoje, 2012 metais mokesčiais į šalies biudžetą sumokėjo 4127 doleriais (3697 Eur) daugiau nei patys gavo išmokų. Tai reiškia, kad jų bendras indėlis siekia apie 22 mlrd. eurų. Vokietijos valdžios pareigūnai tikisi, kad ateityje pabėgėlių antplūdis atneš ne mažiau naudos.

„Mums tai bus į naudą, nes imigracija labai reikalinga. Žmonės, kurie pas mus atvyksta kaip pabėgėliai, turi būti sutikti svetingai ir šiltai“, – pareiškė Vokietijos darbo ministrė Andrea Nahles.
Iš dalies teigiamas vokiečių požiūris į pabėgėlius susijęs su šalies demografine padėtimi. Vokietija –viena iš sparčiausiai senstančių šalių visame pasaulyje, o gimstamumas labai mažas. Tai reiškia, kad šalis priklausoma nuo darbo jėgos iš užsienio.

Kaip „Deutsche Welle“ sakė vienas ekspertas, Vokietijos ekonomikai, norint stabilizuoti šalies pensijų sistemą, reikia pritraukti 1,5 mln. kvalifikuotų imigrantų. Naujų atvykėlių antplūdis padės atjauninti šalies populiaciją.

Remiantis oficialia statistika, kas trečias vokietis 2060 metais bus vyresnis nei 65 metų, o tai reiškia, kad vienam pensininkui išlaikyti prireiks dviejų dirbančiųjų.

Nepaisant to, vis dar neapsisprendžiama, ar imigrantai ekonomikai naudingi, ar žalingi. Kaip teigiama viename dar 2011 metais Harvardo verslo mokyklos specialistų atliktame tyrime, dažniausiai imigrantai Šiaurės Europoje naują gyvenimą pradeda kaip našta valstybei, tačiau, laikui bėgant, jie skolas grąžina – ir su kaupu.

Vokietijos požiūris į pabėgėlius ir imigrantus labiausiai priklauso nuo to, kiek į šalį atvyks kvalifikuotų specialistų. Dauguma šiuo metu Vokietijoje dirbančių užsieniečių – itin kvalifikuoti atvykėliai iš kitų Europos šalių, pavyzdžiui, Graikijos.

Svarbu tai, kad šiuo metu į Vokietiją plūsta nekvalifikuota darbo jėga. Esą daugiau nei pusei atvykstančiųjų trūksta profesinių įgūdžių.

Tai reiškia, kad Vokietijos valdžiai teks nemenkas iššūkis sugalvoti, kaip tokius žmones įtraukti į šalies darbo rinką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (511)