Šilumą gaminanti "Klaipėdos energija" priversta deginti mazutą.

Dėl "Itera" skolų Rusijos "Gazprom", kontroliuojantis dujotiekius Rusijoje, lapkričio 4-ąją sustabdė "Itera Holding" tiekimą į Lietuvą. Specialistai teigia, kad sustabdymo kaltininkė yra Baltarusija, kuriai dėl skolų Rusija apribojo dujų tiekimą.

Trečiadienį nieko nedavė bendrovių "Itera Lietuva" ir "Dujotekana", kuri parduoda "Gazprom" dujas Lietuvoje, direktorių vizitas į "Gazprom". Koncerno atstovas Kirilas Selezniovas "Itera Lietuva" direktoriaus Zigmo Mackevičiaus net nepriėmė. Pretendavusi perimti "Itera" kvotas "Dujotekana" irgi nieko nepešė.

"Itera Lietuva" prezidentas Antanas Bosas bei direktorius Z.Mackevičius pirmadienį dar vyks į Maskvoje rengiamas "Itera" dešimtmečio iškilmes. Kvotų nori ir "Lietuvos dujos", kurių atstovai irgi rengiasi vykti į Maskvą.

Iš "Itera" dujas gauna ir Lietuvos elektrinė bei "Kauno energija", tačiau jos turi ir kitą dujų tiekėją - "Dujotekaną". Lietuvos elektrinės direktoriaus pavaduotojas Viktoras Mekas teigė, kad dujų tiekimai dabar apriboti per pusę - iki 10 tūkst. kubinių metrų per parą, tad tenka deginti mazutą.

Elektrinė problemų dėl kuro dar neturi ir tikimasi, kad tiekimo reikalai bus greitai išspręsti. "Itera" dujų tiekimas Lietuvai gali būti atnaujintas sekmadienį, kai Rusijoje bus pirma darbo diena po švenčių.