Vyriausybės vadovas, gavęs pravardę "Supermarijus", iškėlė sudėtingą uždavinį - pagyvinti verslą.

Nuo šiol ne itin stropiems Italijos darbuotojams teks labiau branginti darbo vietą, nes nauji įstatymai numato lengvesnį žmonių atleidimą iš darbo, taip suteikiant darbdaviams daugiau lankstumo trumpam įdarbinant ir atleidžiant darbuotojus. Samdos taisyklės taip pat bus supaprastintos. Nuo šiol bus silpnesnis ir profsąjungų vaidmuo.

Italijos darbo ministrė Elsa Fornero pripažįsta, kad darbo santykių reforma toli gražu nėra ideali, tačiau ji turi ir pliusų. "Ji gera, ypač naujokams darbo rinkoje. Visiems reformos priešininkams privalu atminti, kad mes siekiame apsaugoti žmones, o ne jų darbo vietas. Už darbą reikia kovoti ir, jei būtina, aukotis", - pareiškė ministrė.

Pastaruosius 40 metų darbdavio ir darbuotojų santykiuose pagrindinė iškylanti kliūtis buvo Darbo kodekso 18 straipsnis, kuris virto savotišku "ginklu", kuriuo darbuotojai galėdavo "terorizuoti " darbdavius. Atleisti darbuotoją būdavo galima tik už atvirą atsisakymą dirbti ir tik po ilgų teisnių ginčų. Nuo šiol darbdavys galės atleisti darbuotoją išmokėjęs piniginę kompensaciją.

Specialistas darbo santykių klausimais Marcello Giustiniano įsitikinęs, kad reforma leis išspręsti daugelį Italijos problemų. "Ši reforma sprendžia pačią problemos esmę, skirtingai nei ankstesnės reformos, kai vyriausybė mėgindavo pagerinti ekonominius rodiklius. Ji mažina teisinį neapibrėžtumą, susijusį su atleidimais, ir skatina motyvaciją dirbti geriau. Įgyvendinus šią reformą, padidės darbo našumas", - neabejoja ekspertas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)