"Verslas vis dažniau išsako savo nuomonę šiuo itin svarbiu klausimu, ir laikas atėjo prabilti garsiau", - rodo M. Reiko būsimos kalbos ištraukos, su kuriomis pavyko susipažinti šalies žiniasklaidai.

"Čia reiktų kelti ne klausimą - ar Didžiajai Britanijai pavyktų išgyventi už ES ribų, o klausimą - ar ji klestėtų. Dar niekas nepateikė patikimos alternatyvos ES narystei, šiuo metu siūlomos alternatyvos nėra realistinės", - cituoja būsimos M. Reiko kalbos ištraukas žiniasklaida.

Britų premjeras Davidas Cameronas pažadėjo surengti referendumą dėl savo šalies narystės Europos Sąjungoje (ES) iki 2017 m. pabaigos.

Kaip vieną iš argumentų, M. Rake'as pateiks faktą, kad Norvegija, būdama ne Europos Sąjungos narė, užima dešimtą vietą pagal indėlį į ES biudžetą.

"Šiandien pribrendo metas reformoms, - teigiama būsimos kalbos ištraukose. - Todėl mes remiame šalies premjero raginimus siekti konkurencingesnės ES. Ir naujoji vyriausybė gali pasikliauti verslo parama siekiant šių tikslų".

D. Cameronas tikina norįs, kad Britanija liktų ES, bet tik tuo atveju, jeigu jam pavyktų išsaugoti kai kurias reformas, - pavyzdžiui, reformas, susijusias su migracija ir pašalpomis, taip pat tam tikrų įgaliojimų perkėlimu iš Briuselio į Londoną.

M. Rake'o kalba nuskambės netrukus po to, kai Vokietijos bankas "Deutsche Bank" paskelbė svarstysiąs, ar britų padalinius reikėtų perkelti į Vokietiją tuo atveju, jeigu Didžioji Britanija pasitrauktų iš Europos Sąjungos. Jungtinėje Karalystėje dirba 9000 "Deutsche Bank" darbuotojų. Tai pirmasis bankas, viešai skelbiantis apie planus apsvarstyti referendumo galimus padarinius.

Šiuo metu dauguma ekspertų netiki, kad Didžioji Britanija iš tiesų gali pasitraukti iš 28 šalių bloko - pagal vadinamąjį "Brexit" scenarijų.