Daugiau kaip 16 metų veikianti Lietuvos įmonė „BOD Group“ turi atstovybę Latvijoje ir dvi įmones, įsteigtas Estijoje. Vieną iš pastarųjų – visai neseniai. Grupės vadovų teigimu, verslo kūrimas Estijoje dabar žymiai paprastesnis, negu Lietuvoje.

„Estijoje – pats steigimo procesas yra internetu, pateikimas užklausos ir užpildymas anketos užtrunka vieną dieną. Iš esmės, viena diena ir tu turi savo įmonę, bet, aišku, prieš tai reikia paruošti visą dokumentaciją, ją išversti, sakykim, dar savaitė. Ir tu turi įmonę. O kaina kartu su notaro paslaugom yra apie 300 eurų“, – pasakoja „BOD Group“ direktorius Ričardas Sartatavičius.

Jau kitais metais įsteigti įmonę ir pradėti veiklą bet kurioje ES šalyje turėtų kainuoti vos vieną eurą. Tokią idėją remiantys Europos Parlamento nariai sako, kad atlikti procedūras būtų galima internetu arba mobiliuoju telefonu per dieną ir tai žymiai prisidėtų prie verslumo skatinimo.

„Tu gali steigti įmonę iš karto iš Lietuvos, kuri veiktų visoje ES ir galėtum atidaryti banko sąskaitą kur nori. Nes tai yra didelis trukdys, kai tu neturi banko sąskaitų ir negali pradėt veikti. Tu negali registruoti „domenų“, jeigu tu neturi įmonės Prancūzijoje. Tai vienu sprendimu atvertų visas duris – atsidarai tą europinę įmonę iš savo namų internetu su vienu euru, pradedi dirbti, reikia tik žinių ir gali sau užsidirbt orų atlyginimą“, – apie šio įstatymo privalumus pasakoja Europos Parlamento Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komiteto narys Antanas Guoga.

Verslininkai ir profesinės sąjungos sako idėjai pritariantys, tačiau perspėja, kad kuriant naująją tvarką būtina numatyti ir saugiklių.

„Jeigu kalba eitų apie papildomų darbuotojų įdarbinimą, tai reikėtų visgi numatyti kažkokį įmonės draudimą ir viską, kad būtent toje įmonėje įdarbinti darbuotojai paskui nenukentėtų, sakykim, įmonės likvidavimo atveju“, – teigia Profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas.

„Steigiant įmonę, kurios kaina yra euras, gali žmonės neatsakingai pagalvoti apie savo būsimą verslą, pavyzdžiui, aš vakare pagalvojau, kad aš imsiu ir įsteigsiu įmonę, aš įsteigiau, bet aš nežinau, ką ir kaip aš darysiu. Kaip tas verslas seksis, kiek reikės sąnaudų, paskaičiuoti, kiek reikia pinigų, kokį biudžetą reikia turėti – kad tiktai va taip nepasisuktų“, – sako R. Sartatavičius.

Siūlymui sumažinti įstatinį kapitalą steigiamai įmonei iki vieno euro ir perkelti visas procedūras į internetą jau pritarė Europos parlamento Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetas. Idėjos autoriai tikisi, kad naują tvarką visas Europos Parlamentas palaimins iki Kalėdų.